Προσωπικές στρατηγικές και «βαρονέτα» στο ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζουν οι εκλογές – Στο στόχαστρο ο Παππάς

Νέες αποκαλύψεις για τις βαλίτσες με το

 

Ως «καζάνι που βράζει» περιγράφουν το ΣΥΡΙΖΑ όσοι γνωρίζουν τα εσωτερικά του, καθώς οι προσωπικές στρατηγικές έχουν αρχίσει και συστηματοποιούνται στο κυβερνών κόμμα, στο δρόμο για τις εκλογές.

Αυτό ίσως εξηγεί, κατά ένα μέρος, γιατί υπήρξε τόσος θόρυβος για τη συνάντηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο.

«Ο κ. Κουρουμπλής διέπραξε ένα ολέθριο λάθος, μας εξέθεσε όλους, θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του είτε παραιτούμενος είτε αναγνωρίζοντας το λάθος του», έσπευσε να δηλώσει ο συνυποψήφιός του Στέλιος Κούλογλου, ενώ δηλώσεις έκαναν και οι συνυποψήφιοί του Γιάννης Μουζάλας, Σπύρος Δανέλλης και Δημήτρης Παπαδημούλης. Μάλιστα, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης έδωσε στη δημοσιότητα διάλογο που είχε με τον κ. Κουρουμπλή για να δείξει ότι όντως αποκηρύσσονται οι δηλώσεις του.

Είναι προφανές ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε δεν είναι άσχετος και από το γεγονός ότι οι συνυποψήφιοί του για την Ευρωβουλή φοβούνται ότι ο έμπειρος βουλευτής και πρώην υπουργός θα μπορούσε να διεκδικούσε σημαντικό αριθμό σταυρών.

Παράλληλα και η αντιπαράθεση γύρω από τον Νίκο Παππά και την εμπλοκή του στην υπόθεση Πετσίτη εντάσσεται στη λογική της διαμόρφωσης νέων συσχετισμών για τον μετεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Παππάς, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο και στο παρελθόν για τον τρόπο που λειτουργούσε ως εσωκομματικός πόλος εξουσίας κοντά στον πρωθυπουργό, σήμερα δέχεται πλήθος εσωκομματικών πιέσεων.

Αυτές δεν αποτυπώνουν πάντα την προσπάθεια να διασωθεί το «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς που το υπονομεύουν σήμερα οι πληροφορίες για τον κ. Πετσίτη και την πιθανή ύπαρξη διαδρομών «μαύρου πολιτικού χρήματος», αλλά και πιο άμεσες εσωκομματικές επιδιώξεις.

Για παράδειγμα η έμμεση αποκήρυξη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη  Τζανακόπουλο, που ανήκει στην «ανερχόμενη» γενιά στελεχών που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι άσχετη από την έρπουσα αντιπαράθεση για το ποια στελέχη θα αποτελούν πραγματικά την πρώτη γραμμή κρούσης του πρωθυπουργού, έναν ρόλο που κυρίως θεωρούσε κάποτε κατοχυρωμένο για τον εαυτό του ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής.

Αντίστοιχα, μπορεί κανείς να δει και τον τρόπο που και άλλα στελέχη έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στον Νίκο Παππά, όπως έκαναν για παράδειγμα ο πρώην και ο νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας και Πάνος Σκουρλέτης αντίστοιχα.

Στην περίπτωση Παππά διαπιστώνεται μία κλασσική διαπάλη κομματικών «βαρόνων» που συναντούσαμε στο παρελθόν σε παραδοσιακά αστικά κόμματα.

Είναι σαφές πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολό του και όχι απλώς ο Αλέξης Τσίπρας, έμαθε «να γράφει και με το δεξί». Και βέβαια δάσκαλος δεν ήταν ο Πάνος Καμμένος, αλλά η ίδια η πραγματικότητα της διαχείρισης κυβερνητικής εξουσίας.

Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθε μόνο να εφαρμόζει μνημόνια, να κάνει ιδιωτικοποιήσεις ή να προσπαθεί να προσελκύει επενδυτές. Έμαθε και την αντίληψη τα εσωκομματικής ζωής ως διαρκή πάλη εξουσίας, ως ένα διαρκές εσωκομματικό Game of Thrones, όπως αυτό που βλέπουμε εδώ και δεκαετίες στα παραδοσιακά «κόμματα εξουσίας».

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το in.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή