Πρόταση δυσπιστίας για τις παρακολουθήσεις κατέθεσε ο Τσίπρας. «Σας ευγνωμονούμε» απαντά η κυβέρνηση

Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας με την κυβέρνηση να ζητά η συζήτηση να αρχίσει αμέσως, όπερ και έγινε δεκτό.

«Υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ νωρίτερα είχε αποκαλύψει τα ονόματα του υπουργού και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ, σύμφωνα με τα όσα περιείχε το έγγραφο που του έδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπό παρακολύθηση από την ΕΥΠ τελούσαν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος και οι επικεφαλής (πρώην και νυν) της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αριστείδης Λάγιος και Θόδωρος Αλεξόπουλος.

Γεραπετρίτης: «Σας ευγνωμονούμε Έτοιμοι να αναμετρηθούμε»

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αποδέχθηκε την πρόταση δυσπιστίας, σημειωνόντας με νόημα ότι «σας ευγνωμονούμε γιατί θα έχουμε την δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε», ενώ με τη φράση «ένοχος ένοχον ου ποιεί», υπενθύμισε τις εκκρεμότητες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και τις αποκαλύψεις για «μαύρο» χρήμα στα ταμεία του κόμματος. Η κυβέρνηση ζητεί την άμεση διενέργεια της συνεδρίασης, είπε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης για να ολοκληρωθεί την Παρασκευή καθώς ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αμέσως μετά για επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής η συνεδρίαση διακόπτεται έως τις 6 το απόγευμα, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Ως ευκαιρία αντιπαράθεσης των πεπραγμένων των δύο τελευταίων διακυβερνήσεων εξέλαβε την κατάθεση την πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, εκ μέρους της κυβέρνησης ζήτησε την άμεση έναρξη της σχετικής συζήτησης.

«Ένοχος ένοχος ου ποιεί »

« Ένοχος ένοχος ου ποιεί» είπε ο κ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος στις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εκείνος που έχει δύο ειδικά δικαστήρια για χειραγώγηση, εκείνος ο οποίος σήμερα αποκαλύπτεται ότι είχε χρήση και γνώση εκείνων οι οποίοι ήταν εγκληματική οργάνωση και τους φορούσε κουκούλες λέγοντάς τους “Μάξιμους”, και εκείνος ο οποίος σήμερα ακούγεται ότι είχε μία διασύνδεση με βαλίτσες και μαύρο χρήμα, αυτός δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας, που ξεκίνησε την παρέμβασή του με απόσπασμα από την εισαγωγή στο λόγο “υπέρ Αδυνάτου” του Λυσία (είναι μεγάλη η ευκαιρία που μας δίνετε κι σας ευγνωμονούμε γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε στις υποθέσεις τις οποίες έχουμε), είπε ότι με τη συζήτηση της πρότασης περί δυσπιστίας θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε σε επίπεδο δημοσίων πολιτικών, και να δούμε πράγματι εάν η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει όλα αυτά τα δεινά για τα οποία την μέμφεστε ή στην πραγματικότητα, η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει, κατά τι καλύτερο, αυτό για το οποίο έλαβε την εντολή από τον ελληνικό λαό. Και ευτυχώς υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρόιτης, “είναι νωπές οι δύο διακυβερνήσεις και η αντιπαράθεση θα είναι πολύ προφανής”.

Όσο για τις λέξεις “είσαστε αμετάκλητα ένοχοι” που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας, ο υπουργός Επικρατείας είπε: “‘Αρα ούτε καν οριστικά ούτε καν τελεσίδικα. Ούτε ο ‘Αρειος Πάγος να είσαστε” [..] Όμως, “ένοχος ένοχοι ου ποιεί” τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και κατέληξε: Υπάρχουν, πράγματι, κάποιες κρίσιμες στιγμές. Και αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν θα την αποφύγετε, θέλοντας και μη. Διότι θα είναι οι επόμενες εκλογές, οι οποίες έρχονται και θα τις υποστείτε”.

Τα ερωτήματα Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο φάκελος (σ.σ. της ΑΔΑΕ) περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσα στις 7/12 και εμπλούτισα κατόπιν γραπτού αιτήματος της αρχής, με μεταγενέστερο αίτημά μου στις 28/12.Ο φάκελος λοιπόν περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κύριος Μητσοτάκης. Το ξεγύμνωμα του παρακράτους από την πιο αρμόδια αρχή του κράτους. Περιέχει το σκοτάδι που έχουμε υποχρέωση, όλες οι δυνάμεις της δημοκρατίας, να διαλύσουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε «ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας; Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο υπουργός Ενέργειας τότε; Ήταν οι αρχηγοί του στρατεύματος επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Ύποπτοι για κατασκοπία;», ενώ αναφερόμενος στην ειδική εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου σημείωσε «γιατί μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία εισαγγελέας που κάνει κατ’ εξακολούθηση κατάχρηση εξουσίας, βρίσκεται ακόμη στη κρίσιμη αυτή θέση, με επιμονή Μητσοτάκη και ενώ εχω επισήμως ζητήσει την απομάκρυνσή της».

Ευθύνες στον Μητσοτάκη

Επίσης, επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες. […] Δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε “στόχους»”κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου.Ενός εγκληματικού δικτύου θα έλεγα εγώ. Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και συντονιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Υποστήριξε, δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος. Αλλά και για να τους έχει στο χέρι. Να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους», προσθέτοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης ως εγκέφαλος και αρχηγός αυτού του εγκληματικού δικτύου, προέβη στις πράξεις αυτές διότι πέραν όλων των άλλων, διακατέχεται από μια βαθύτατη οίηση και αλαζονεία. Μεγάλωσε ως πρίγκιπας και τώρα νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς και πίστεψε ότι θα είναι ισόβιος. Ότι κανείς ποτέ δε θα τον ελέγξει».

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής: «Η Bουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής». Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία 2 βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση και διεξάγεται με ομιλίες κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή