Γιατί ο Τσίπρας προχώρησε σε μια πρόταση δυσπιστίας που δεν θα περάσει. Γιατί το ΚΙΝΑΛ λέει “ναι μεν αλλά…” : Μάχη εντυπώσεων για τρείς

Γιατί ο Τσίπρας προχώρησε σε μια πρόταση δυσπιστίας που δεν θα περάσει

Θέση μάχης παίρνουν όλα τα κόμματα εν όψει της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη διαχείριση της κακοκαιρίας, που έπληξε σημαντικά την εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και για την πανδημία, την ακρίβεια και γενικότερα την ασκούμενη πολιτική.

“Να φύγετε” -“Αποδεκτή η πρότασή σας” 

Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες, τη χώρα και την κοινωνία τόση παρακμή. Για όλους αυτούς τους λόγους έλαβα το λόγο εκτάκτως για να καταθέσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς γίνεται αποδεκτή η πρόταση σας από την κυβέρνηση. Θα λάβετε όλες τις απαντήσεις, στις υπερβολές και τα ψέματα που είπατε πριν, από τη Βουλή των Ελλήνων και την κυβερνητική πλειοψηφία» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Γιατί κατέθεσε πρόταση μομφής ο Αλ. Τσίπρας 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αυτό που ώθησε τον κ. Τσίπρα να αξιοποιήσει τη δυνατότητα της κατάθεσης πρότασης μομφής ( την οποία σημειωτέον δεν μπορεί να επαναλάβει για έξι μήνες ), είναι η πίεση που δέχεται από την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο διεμβολισμός  της παράταξης του, που αποτυπώνεται καθαρά και στις δημοσκοπήσεις.

Το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ στην τριήμερη διαδικασία έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου.

  • «Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού, απολύτως προβλέψιμη πάντως… Οι πολίτες θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τις επενδύσεις, για το Κράτος Δικαίου, για τη θωράκιση της χώρας, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την υγεία, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων. Να ακούσουν για τις αποδόσεις της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει» σχολίασε ο κ. Οικονόμου.

Σκληρή μάχη εν όψει 

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι θα δοθεί μία σκληρή μάχη, καθώς η κυβέρνηση έχασε τη μάχη των εντυπώσεων αλλά και της ουσίας στη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, είναι μονόδρομος η συνολική αναμέτρηση με τις πολιτικές που άσκησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναμετρηθούν :

-Στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, όπου η κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει στην ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υπό τον οποίο, όπως προαννήγειλε ο Πρωθυπουργός, θα δημιουργηθεί μία κεντρική δομή, με μεταβλητή σύνθεση φορέων, ανάλογα με τις ανάγκες (άλλη σύνθεση για πυρκαγιές, άλλη για κακοκαιρία, σεισμούς κλπ).

-Στο μέτωπο της πανδημίας η κυβέρνηση αναμένεται να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονόμευσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι στηρίζει σταθερά τον «αρχηγό των αντιεμβολιαστών», όπως χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τον Παύλο Πολάκη.

-Στο θέμα της ακρίβειας η κυβέρνηση θα εστιάσει στην οικονομική στήριξη που ήδη έχει παράσχει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέγιστο δυνατό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Όλοι εναντίον της κυβέρνησης 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα υπερψηφίσουν στο σύνολό τους την πρόταση μομφής, ανεβάζοντας τους τόνους, ακόμα κι αν το καθένα ξεκαθαρίζει ότι η καταψήφιση της ΝΔ δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ μάλιστα όπως δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει κατά της κυβέρνησης αλλά σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί το αίτημα για εκλογές σε μία τέτοια χρονική περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία.

«Ο κ. Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο και δίνει σωσίβιο στον κ. Μητσοτάκη. Ψηφίζουμε την πρόταση μομφής, καταδικάζοντας την ανεπάρκεια Μητσοτάκη, αλλά δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Ανδρουλάκης.

Πάντως, η συζήτηση στη Βουλή θα είναι μία δοκιμασία και για το ΚΙΝΑΛ που, χωρίς τον αρχηγό του παρόντα,  καλείται σε συνθήκες δημοσκοπικής ανόδου και με νέα ηγεσία να σταθεί ως ανεξάρτητη και αξιόπιστη δύναμη τόσο απέναντι στη ΝΔ όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι. Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 157 βουλευτές, ακόμη και αν την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στηρίξουν όλα τα κόμματα – όπως προτίθενται – αλλά και οι 3 ανεξάρτητοι βουλευτές, η πρόταση δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή