Πρόταση Λαβρόφ για ρωσική διαμεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά

Μητσοτάκης: Ταραξίας η Τουρκία – Το παρασκήνο της συνάντησης και οι αιχμές για ΕΕ και ΝΑΤΟ

Λαβρόφ Μητσοτάκη

Πρόταση ρωσικής διαμεσολάβησης για αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά έβαλε στο τραπέζι της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, όπως κατέστησε σαφές και στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση, κόμισε το μήνυμα ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Απευθυνόμενος όμως, πρωτίστως, στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, έθεσε ως προϋπόθεση να μην φέρουν εμπόδια σε μια τέτοια πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, «βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».

«Οι σημερινές μου συνομιλίες», σημείωσε απευθυνόμενος προς τον έλληνα πρωθυπουργό, «επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

«Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».

Κ. Μητσοτάκης: Ταραξίας η Τουρκία

Ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, μίλησε για δύσκολη συγκυρία στην ανατολική Μεσόγειο όπου, όπως είπε, η Τουρκία «σε ρόλο ταραξία, καταπατά την διεθνή νομιμότητα».

«Πιστεύω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ότι είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και να θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί τα πραγματικά του όρια. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά, κύριε Υπουργέ, με το μέρος του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, όπως και των κανόνων καλής γειτονίας».

«Το αποδείξαμε αυτό έμπρακτα», πρόσθεσε, «υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο.  Και πρέπει να σας πω ότι άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση, κύριε Υπουργέ, την πρόσφατη υπενθύμισή σας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους».

Λαβρόφ: Απ΄ευθείας διάλογος με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι η αποκλιμάκωση στην περιοχή πρέπει να έρθει μέσω «απευθείας διαλόγου» και επανέλαβε ότι η εκτόνωση πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Αυτό», είπε, «αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή