Πρωταθλητές της φορολογίας στην Ευρωζώνη! Από 20,2% του ΑΕΠ το 2008, οι φόροι έφτασαν στο 27%

Η φοροκαταιγίδα, που διέλυσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ήταν ο κεντρικός άξονας της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε την περίοδο των μνημονίων με αποκορύφωμα την τελευταία τριετία.

Πρωταθλητές της φορολογίας

Στα χρόνια των μνημονίων, τα φορολογικά βάρη αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναδεικνύοντας την Ελλάδα, πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Το 2008 οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι αντιστοιχούσαν στο 20,2% του ΑΕΠ με τη χώρα να βρίσκεται στη 13η θέση αναλογίας φόρων προς ΑΕΠ. Σήμερα αντιστοιχούν στο 27% και η Ελλάδα έχει πλέον την πλέον σκληρή φορομπηχτική πολιτική της Ευρωζώνης!

Ρεκόρ ταχύτητας

Σημειώνεται ότι η ταχύτητα με την οποία επήλθε το “φορολογικό σοκ” υπήρξε μοναδική στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε 8 χρόνια, η αναλογία των φόρων ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7 ολόκληρες μονάδες ή 33%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Θάνος Τσίρος), η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει πρόσθετα φορολογικά έσοδα 4,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των υψηλών πλεονασμάτων.

Οι νέοι φόροι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα προκύψουν από την προσδοκόμενη ανάπτυξη της οικονομίας και από την αύξηση των φόρων που θα προκύψει από την μείωση του αφορολόγητου σε 6 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους και τη νέα αναπροσαρμογή των ανγτικειμενικών αξιών το 2019, επί των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ