Πρωταθλήτρια η Ελλάδα την τετραετία 2015-2018 στη λιτότητα, τους φόρους το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος

Η Ελλάδα, στην τετραετία 2015-2018, ξεπέρασε σχεδόν όλες τις άλλες χώρες (και όλα τα προηγούμενα Μνημόνια) σε λιτότητα:

Πρωταθλήτρια στα μνημονιακά μέτρα σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, πρωταθλήτρια στους φόρους και στην ανεργία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πρωταθλήτρια στα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρωταθλήτρια στα χρέη σύμφωνα με την Eurostat. Πρωταθλήτρια και στο ιδιωτικό χρέος.

Ήδη από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση και το 2010 που μπήκε στα Μνημόνια, η Ελλάδα κατέγραφε απανωτά ρεκόρ, που μόνον χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση θα μπορούσαν να συγκριθούν μαζί της.

Μόλις χθές η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ «Consumption Tax Trends 2018» αποκάλυψε ότι στην τριετία 2015-2017 η αύξηση φόρων στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, διπλάσια σχεδόν από την 2η χώρα που ήταν το Μεξικό.

Τα ρεκόρ του 2018

1.Το 2018 πραγματοποιήθηκε νέο ρεκόρ χρέους στην Ελλάδα: Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Ιούλιος 2018), το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υπολογίστηκε για το 2018 στο 188,6% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 θα φτάσει στο 183% του ΑΕΠ (ή 335 δισ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, αντί για «κούρεμα», το ελληνικό χρέος φέτος έφτασε στο υψηλότερο στην Ιστορία των Μνημονίων και της χώρας, ενώ στη συνέχεια και έως το 2060 θα μειώνεται υπό όρους με μέτρα ελάφρυνσης από τον ESM.

2.Το ΔΝΤ με τις φετινές εκτιμήσεις του (Fiscal Monitor) κατάσσει την Ελλάδα ως την παγκόσμια πρωταθλήτρια του αναπτυγμένου κόσμου στο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα (το πλεόνασμα συνυπολογιζόμενου του ρυθμού ανάπτυξης) για το έτος 2018, με επίδοση 3,8% του ΑΕΠ, έναντι 4,9% του ΑΕΠ το 2017.

Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ πάντως, δεν καταγράφεται το ύψος των χρεών των νοικοκυριών στην Ελλάδα (ελλείψει στοιχείων). Θα πρέπει να υπολογίσουμε όμως ότι:

-Τα «επίσημα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ήταν τον Οκτώβριο 103 δισ. ευρώ (και προσαυξήσεις άλλα 82 δισ. ευρώ).

-Τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία τον Σεπτέμβριο είναι 34 δισ. (και με άγνωστες προσαυξήσεις).

-Τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες είναι 89 δισ. ευρώ, και χωρίς να συνυπολογίζονται τα ενήμερα δάνεια.

-Οι τρέχουσες οφειλές και τα χρέη μεταξύ ιδιωτών (προμηθευτές, απλήρωτοι εργαζόμενοι κλπ) είνα μη καταγεγραμμένα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά πλέον και τα 300 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας έτσι (ανεπίσημα) την χώρα κοντά στις πρώτες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ με χρέη άνω του 150% του ΑΕΠ.