Πρωταθλήτρια στην έμμεση φορολογία η Ελλάδα με 17% - Το "πακέτο" των μειώσεων αφορά μόνο το 0,2% του ΑΕΠ

Η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια των άδικων έμμεσων φόρων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, παρά τις πρόσφατες επιλεκτικές μειώσεις στο ΦΠΑ. Το «πακέτο» αυτών των μειώσεων εκτιμάται περίπου σε 440 εκατ. ευρώ ετησίως και αντιστοιχεί μόνο το 0,2% του ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους, που αφορούν στην κατανάλωση, κινούνται στο 17% του ΑΕΠ, τη στιγμή που οι άμεσοι φόροι, στο εισόδημα και την περιουσία, θα αποδώσουν φέτος το 10% του ΑΕΠ. Τέτοια ποσοστά συναντιούνται σήμερα μόνο στη Λετονία και την Εσθονία.

Οι παθογέειες του φορολογικού μας συστήματος παραμένουν επίσης ισχυρές. Ένας οικογενειάρχης με δύο παιδιά που εμφανίζει αποδοχές στο επίπεδο του μέσου όρου της χώρας (21.000 ετησίως) θα εξακολουθήσει να χάνει το 38% του εισοδήματός του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότεροι συντελεστή μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα εξακολουθήσει να πληρώνει πάνω από το μισό του εισόδημα σε φόρους και εισφορές. Αν μάλιστα τα εισοδήματά του πλησιάζουν τα 40.000 ευρώ, θα του μένουν «στην τσέπη» γύρω στα 17.000 και έτσι του δίνεται ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής.