Πρώτο στην Ευρώπη το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης πιστοποιείται για τη διαχείριση των απόβλητων Ηλεκτρονικών Τσιγάρων

Το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ (ΕΚΑΝ ΑΒΕΕ), είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που αποκτά το διεθνές πιστοποιητικό WEEELABEX για την επεξεργασία Ηλεκτρονικών Τσιγάρων, μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους.

Η WEEELABEX ιδρύθηκε το 2013 και είναι διεθνής οργανισμός με έδρα την Πράγα της Τσεχικής Δημοκρατίας και αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό πιστοποίησης των διαδικασιών διαχείρισης και επεξεργασίας ΑΗΗΕ (Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού).

Εκτιμάται ότι από 55 έως 81 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2021. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμιστών εκτιμήθηκε σε 22,45 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.

Η τεράστια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στη διαχείριση μετά το τέλος της ζωής τους. Επίσης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης συνήθως αποτελούνται από μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου, η απόρριψη των οποίων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε πιστοποιημένη επεξεργασία απόρριψης, φιλική προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων συχνά να καταλήγουν στα οικιακά απορρίμματα ή, να μην αντιμετωπίζονται σωστά στις απλές ροές ηλεκτρονικών αποβλήτων.  Λόγω έλλειψης κατάλληλων τεχνολογιών, οι συσκευές απορρίπτονταν  με τρόπους που αποτελούσαν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια.

Το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ (ΕΚΑΝ ΑΒΕΕ), με έδρα τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα έρευνας, σχεδίασε και κατασκεύασε μια υπερσύγχρονη γραμμή επεξεργασίας με την οποία ανακτώνται όλα τα πολύτιμα υλικά και επιστρέφουν στην κυκλική οικονομία. Αυτή η μοναδική εφαρμογή μηχανικής επεξεργασίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία και μια τεχνολογία αιχμής που δίνει τη λύση στην επεξεργασία αυτού του κρίσιμου ρεύματος αποβλήτων.

Η ελληνική αυτή καινοτομία έλαβε πλέον διεθνή πιστοποίηση ανοίγοντας τον δρόμο για την υιοθέτησή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του χρονοβόρου ελέγχου πιστοποίησης, αξιολογήθηκαν οι τεχνικές πτυχές της διαδικασίας επεξεργασίας και εξετάστηκαν τομείς, όπως η υγεία και ασφάλεια στην εργασία, οι περιβαλλοντικές άδειες και άδειες λειτουργίας καθώς και γενικότερα οι διαδικασίες διαχείρισης των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και των μελλοντικών προορισμών των δευτερογενών πρώτων υλών που προκύπτουν κατά την διαδικασία επεξεργασίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης εξαγοράστηκε το 2023 από τον Όμιλο της Polygreen.

Καμία δημοσίευση για προβολή