Προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την έκρηξη στις τιμές του ρεύματος – Ερχονται νέα, εσπευσμένα μέτρα στήριξης

Ti αξίζει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας

Προβλήματα στα νοικοκυριά και ισχυρό προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλούν οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος του Νοεμβρίου – λογαριασμοί, που αφορούν καταναλώσεις του προηγούμενου μήνα και είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, έως και 120%.

Σημαντικό είναι το πρόβλημα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού λογαριασμοί των 10.000 και 15.000 ευρώ, ακόμη και με μικρότερη κατανάλωση  σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνούν τον φετινό Νοέμβριο τα 35.000 ευρώ.

Σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια

Ο ενεργειακός ίλιγγος προκαλεί συναγερμό και για την επάρκεια του συστήματος. Η ανησυχία αφορά κυρίως το φυσικό αέριο όχι λόγω επάρκειας, αλλά πρωτίστως λόγω των τιμών και της ρευστότητας, που πρέπει να δεσμεύσουν οι εισαγωγείς σε περίπτωση ανάγκης να εισάγουν επιπλέον φορτία από τη spot αγορά, η οποία έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Αγωνία για σκληρό χειμώνα

Αν οι ανατιμήσεις στο κόστος χονδρεμπορικής συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, τότε προβλέπεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας αφού η επιδότηση των 39 ευρώ θα έχει εξανεμιστεί. Το πρόβλημα επιτείνει το αυξημένο μερίδιο του φυσικού αερίου στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή (άνω από 40%), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η χονδρεμπορική τιμή, η οποία κάνει το κόστος ρεύματος να ακολουθεί τις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών αερίου.

Το γεγονός μάλιστα ότι λόγω ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγοράς – η οποία δεν διαθέτει αγορά spot –  η τιμολόγηση του αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς και προμηθευτές γίνεται με βάση τις τιμές του καυσίμου τον προηγούμενο μήνα, κάνει την ανησυχία για την άνοδο των τιμών να μεγαλώνει.

Οι διεθνείς εξελίξεις προεξοφλούν την ανάγκη για νέα μέτρα, αφού η κλιμάκωση των τιμών πολύ σύντομα θα έχει υπερκαλύψει και την τελευταία επιδότηση των λογαριασμών (39 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες).

Τον λογαριασμό θα κληθεί να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς τα διαθέσιμα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων δεν είναι ανεξάντλητα και έχουν ήδη κατευθυνθεί στις επιδοτήσεις με 620 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τους πόρους που θα διοχετευθούν  στην αγορά μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά είναι αμφίβολο αν θα καλύψουν τις ανάγκες μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δηλώσει ότι για τη χορήγηση των 39 ευρώ έχει υπολογιστεί ένα κόστος χονδρεμπορικής τιμής έως 220 ευρώ/MW, εκτιμώντας ότι θα μπορέσει να καλυφθεί από τα υφιστάμενα μέτρα. Αφησε ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να αναζητηθούν και νέοι πόροι, αν όχι για τον Δεκέμβριο, από τη νέα χρονιά.

Η υψηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη

Οι διεθνείς ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει την  Ελλάδα να εμφανίζει την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. H τιμή για xθες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας βρέθηκε και πάλι στα 281,03 ευρώ/MWh – μία από τις πιο ακριβές πανευρωπαϊκά.

Μέχρι την Παρασκευή, ημέση τιμή χονδρεμπορικής, βρισκόταν επίσης στο επίπεδο –ρεκόρ των 244,11 ευρώ/MW και ήταν η υψηλότερη σε όλη την Ε.Ε. Πολύ κοντά βρίσκεται και η  Ιταλία, της οποίας η αντίστοιχη τιμή ήταν 243,49 ευρώ/ MW, και η Σερβία με 240,82 ευρώ/ΜW.

Σ’ αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση αναζητεί έναν μόνιμο μηχανισμό που θα συμβάλει ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας. Ο κ. Σκρέκας εκτίμησε ότι ο μηχανισμός αυτός μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί σχετική μελέτη ώστε η επιδότηση να διαμορφώνεται με βάση την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή