Προβληματική η εικόνα του Προϋπολογισμού – Που βρήκε η κυβέρνηση τη “13η σύνταξη” και πως βγάζει πλεόνασμα

Φορολογικά έσοδα 39,8 δισ. στο 8μηνο, 9,2% υψηλότερα του στόχου

 Η κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, έδωσε συνολικά 971 εκατ. για να καλυφθεί η προεκλογική παροχή στους συνταξιούχους. Τα χρήματα αυτά προήλθαν (λογιστικά) κατά τα δύο τρίτα από από το “περίσευμα” των εφάπαξ πληρωμών των ειδικών μισθολογίων (657 εκατ.) και από την “ένεση” 314 εκατ. που δόθηκε στον ΕΦΚΑ από τον Προϋπολογισμό.

Η εικόνα του προϋπολογισμού, παρά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 918 εκατ. ευρώ, που παρουσιάζει για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου παραμένει προβληματική, τόσο στον τομέα των εσόδων όσο και των δαπανών.

Και αυτό καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού στηρίχθηκαν κατά κύριο λόγο στην είσπραξη ποσού ύψους 1,12 δισ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και από τα ANFAs*, ύψους 644 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2019. Στον τομέα των δαπανών καταγράφεται υπέρβαση ύψους 255 εκατ., ενώ την ίδια στιγμή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Εάν δεν υπήρχαν τα έκτακτα έσοδα ύψους 1,75 δισ. (από την επέκταση της παραχώρησης και τα ANFAs) o προϋπολογισμός θα ήταν ελλειμματικός. Αυτό που θα απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση είναι κατά πόσον θα εξελιχθεί θετικά για τον προϋπολογισμό η ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς και η πληρωμή των φόρων από τους φορολογουμένους.

Σημειώνεται ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση της εφορίας 132.805 φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (κεφάλαιο και πρόστιμα).

Τα στοιχεία  του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

• Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 20.187 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,548 δισ. ευρώ ή 14,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.

Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στην:

• Είσπραξη ποσού 1.121 δισ. ευρώ που αφορά το τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί το 2018.

• Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019 που δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2019.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 ανήλθαν στα 21,945 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 255 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (21,690 δισ. ευρώ). Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου, η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μεταβιβάσθηκαν στον ΕΦΚΑ 971 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης. Με αντίρροπο χαρακτήρα (μειωτικό έναντι του στόχου) λειτούργησε η πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών στα ειδικά μισθολόγια (είχαν δοθεί μόνο 325 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,165 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 140 εκατ. ευρώ.

 

[* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ANFAs  (Agreement on Net Financial Assets) είναι η συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν συνάψει οι εθνικές κεντρικές τράπεζετης ζώνης του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , οι οποίες συναποτελούν το Ευρωσύστημα. Η συμφωνία ορίζει τους κανόνες και τα όρια για τη διακράτηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τα εθνικά καθήκοντα των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών]

Καμία δημοσίευση για προβολή