Προβληματισμός στη Γερμανία, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τους Ουκρανούς για «τουρισμό πρόνοιας»

Έντονο προβληματισμό και αναταράξεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία μια «εμπρηστική» δήλωση του ηγέτη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα.

Επίθεση στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στην «σκληροπυρηνική» πτέρυγα του κόμματος, κατηγόρησε τους Ουκρανούς πρόσφυγες ότι εκμεταλλεύονται το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γερμανίας αναζητώντας προστασία στη χώρα, εισπράττοντας επιδόματα και στη συνέχεια επιστρέφοντας στην Ουκρανία, καθώς, όπως δήλωσε στην Bild TV, «αυτό που βλέπουμε είναι ο τουρισμός πρόνοιας από την πλευρά αυτών των προσφύγων στη Γερμανία, πίσω στην Ουκρανία, στη Γερμανία, πίσω στην Ουκρανία».

Μάλιστα, ο Μερτς ισχυρίστηκε ότι «ένας μεγάλος αριθμός» από τους περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που είναι εγγεγραμμένοι στη Γερμανία αρμέγουν το κράτος. «Έχουμε ένα πρόβλημα εδώ που επιδεινώνεται», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «άδικο» το κράτος να πληρώνει για τη θέρμανση των σπιτιών των προσφύγων και των Γερμανών δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας σε μια εποχή που πολλοί Γερμανοί της εργατικής τάξης δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας. «Είναι άδικο και ο πληθυσμός έχει δίκιο να το θεωρεί άδικο», είπε.

Η συγγνώμη μετά τη θύελλα

Όπως ήταν φυσικό, τα σχόλια του Μερτς προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς να τον κατηγορούν ότι υιοθετεί θέσεις και ρητορική που χρησιμοποιείται κυρίως από την ξενοφοβική, ευρωσκεπτικιστική και ακροδεξιά AfD. Έτσι, ο ηγέτης του CDU αναγκάστηκε να προβεί σε διορθωτική δήλωση, γράφοντας στο Twitter ότι «μετανιώνει» που χρησιμοποίησε τον όρο «τουρισμός πρόνοιας» και ζητώντας συγγνώμη «αν η επιλογή της λέξης μου εκλαμβάνεται ως προσβλητική».

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο «λαϊκιστικός» τόνος που υιοθέτησε ο Μερτς δεν ήταν τυχαίος, δεδομένου ότι η χώρα προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα, αφού η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές του εκτιμάται ότι θα υποχρεώσουν πολλούς Γερμανούς να επιλέξουν -κυριολεκτικά- ανάμεσα στη θέρμανση και το φαγητό, δεδομένου ότι περίπου το 50% των νοικοκυριών θερμαίνεται μέσω φυσικού αερίου και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, κάνει τις προοπτικές υπέρβασης της κρίσης πολύ μακρινές.

Η δυσαρέσκεια και η Μέρκελ

Επίσης, πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα υπόγειο ρεύμα δυσαρέσκειας σε πολίτες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, δυσαρέσκειας που στρέφεται «τυφλά» και κατά των Ουκρανών προσφύγων που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Το εντυπωσιακό είναι ότι στο κοντινό παρελθόν το CDU είχε υποστηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τους Ουκρανούς που φεύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές, καθώς και την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ενώπιον των κατηγοριών για «χάιδεμα» της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, η πρώην καγκελάριος και ηγέτιδα του CDU, Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε την πολιτική της (υπενθυμίζεται ότι μαζί με τη Γαλλία είχαν προωθήσει τις συμφωνίες του Μινσκ), λέγοντας ότι «η Ουκρανία αξιοποίησε αυτά τα επτά χρόνια για να ετοιμαστεί. Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη για τίποτα. Οταν αναλαμβάνει κανείς μια διπλωματική πρωτοβουλία και αυτή αποτυγχάνει δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος» και υπογραμμίζοντας ότι έχει «καθαρή συνείδηση», καθώς προσπάθησε να διαφυλάξει την ειρήνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή