Προβληματισμός στη ΝΔ για τις ανοιχτές πληγές που τους κληροδοτεί το “σύστημα ΣΥΡΙΖΑ”

Νέα Δημοκρατίας: Ισχυροί

 

Την ώρα που ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνουν ένα ακόμα “κυβερνητικό πρόγραμμα για…την επόμενη τετραετία”, στο επιτελείο του Κυριάκου  Μητσοτάκη επικρατεί προβληματισμός για τις ανοιχτές πληγές που κληροδοτεί το “σύστημα ΣΥΡΙΖΑ” στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Κύριο πρόβλημα επισημαίνουν είναι η αδύναμη πορεία του ελληνικού ΑΕΠ και ο κίνδυνος  δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που προκαλούν τα προεκλογικά μέτρα Τσίπορα, ειδικά υπό το φως και των συστάσεων της Κομισιόν στο πλαίσιο της έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Στη ΝΔ εκτιμούν επίσης ότι το σύνολο των δημοσίων φορέων, οργανισμών και υποδομών  “βρίσκονται σε τραγική κατάσταση”, με τη ΔΕΗ, να είναι «ουσιαστικά χρεοκοπημένη». Δεδομένου, μάλιστα, ότι προχωράει στην πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της χωρίς να ορίζει καν ελάχιστο τίμημα, αναρωτιούνται τι θα συμβεί όταν χάσει τον μισό της τζίρο διατηρώντας τα κόστη και υπογραμμίζουν ότι η πολιτική τής κυβέρνησης οδηγεί «νομοτελειακά» σε αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος για τους καταναλωτές. «Απελπιστική» χαρακτηρίζεται επίσης η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η εικόνα σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα του ΟΑΣΑ και τον στόλο των λεωφορείων είναι «τραγική.

Οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις για τα αναδρομικά, που αφορούν ποσά 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία άφηνε τα θέματα να βαλτώνουν, λένε στην Πειραιώς. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι η Ν.Δ. θα σεβαστεί τις αποφάσεις, αλλά στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, καθώς τα αναδρομικά αποτελούν εν δυνάμει δημοσιονομική βόμβα.

Τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί αποτελούν ακόμη μία νάρκη για την επόμενη κυβέρνηση, καθώς επί ΣΥΡΙΖΑ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν από το 35% στο 45% του συνόλου των δανείων.

Η Ν.Δ. έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της για το ζήτημα, με βασικό άξονα τη «δεύτερη ευκαιρία», αλλά και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Και επιμένει ότι οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και ότι οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλους τους παράγοντες (συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, των αποταμιευτών και των τραπεζών).

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή