Προβληματισμός στη Σουηδία για τη συμφωνία με την Τουρκία ώστε η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Ενώ ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι στο πλαίσιο του μνημονίου που υπεγράφη με την Τουρκία ώστε να αρθεί το βέτο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η χώρα του δεν χρειάζεται επί της ουσίας να κάνει τίποτα, φαίνεται ότι δεν ισχύει το ίδιο και με τη Σουηδία.

Υπερβολικοί οι φόβοι

Αντιθέτως, σύμφωνα με σουηδικά ΜΜΕ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ εκτιμάται ότι οι διατυπώσεις της συμφωνίας δίνουν στην Τουρκία τη δυνατότητα να επαναφέρει την απειλή του βέτο, αν το κρίνει σκόπιμο. Μάλιστα, η εφημερίδα SvD εκτιμά ότι «η Σουηδία μπορεί να έχει ξανά προβλήματα με την Τουρκία. […] Επειδή εάν η Τουρκία δεν είναι ευχαριστημένη που η Σουηδία τηρεί το δικό της μέρος της συμφωνίας, το τουρκικό κοινοβούλιο μπορεί να σταματήσει ξανά τη Σουηδία».

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε δήλωσε ότι αυτοί οι φόβοι ήταν υπερβολικοί. «Πιστεύω ότι το έχουμε δουλέψει τόσο πολύ που δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ ότι θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα», είπε. «Αλλά δεν θα ήταν σοφό εκ μέρους μου να πω ότι δεν θα προκύψει τίποτα απολύτως». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, Στοκχόλμη και Ελσίνκι συμφώνησαν να μην υποστηρίζουν κουρδικές ένοπλες ομάδες.

«Μαύρη μέρα για τη σουηδική εξωτερική πολιτική»

Από την πλευρά της, η Αμινέ Κακαμπάβε, ανεξάρτητη Σουηδή βουλευτής, κουρδικής καταγωγής, στην οποία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα στηριχθεί για την επιβίωσή της σε ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, είπε ότι ήταν μια «μαύρη μέρα για τη σουηδική εξωτερική πολιτική». «Αγχώνει επίσης πολύ τους ανθρώπους που επιδιώκουν άσυλο και καταφύγιο σε αυτή τη χώρα, αλλά τώρα δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς επειδή η Σουηδία ξεπουλά τα θεμελιωδή της δικαιώματα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι η Λίντε θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων για να εξηγήσει τη συμφωνία και απείλησε να ξεκινήσει πρόταση μομφής εάν δεν ικανοποιηθεί. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση είναι απίθανο να πετύχει, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και βρίσκονται μπροστά σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, η Σουηδία και η Φινλανδία θα χαλαρώσουν τους κανόνες εξαγωγής όπλων και θα συνεργαστούν στενά με την Τουρκία για αιτήματα έκδοσης υπόπτων που καταζητούνται από την Άγκυρα.

«Πολύ ανησυχητικές»

Η συναρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων της Σουηδίας, Μάρτα Στεβένι δήλωσε ότι οι αλλαγές στους κανόνες εξαγωγής όπλων και οι εκδόσεις είναι «πολύ ανησυχητικές», αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως τι σημαίνουν επί του πρακτέου. Η Σουηδία επέμεινε ότι παρέχει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και στους πρόσφυγες στις γύρω περιοχές. Η Σουηδή ΥΠΕΞ τόνισε ότι αυτό «θα συνεχιστεί φυσικά», αλλά ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι συμφώνησαν να μην υποστηρίζουν οργανώσεις στη βορειοανατολική Συρία με οποιονδήποτε τρόπο που απειλεί την τουρκική ασφάλεια.

«Αλλά αυτό δεν το κάνουμε ούτε σήμερα», είπε, συμπληρώνοντας ότι οι διαδικασίες έκδοσης δεν θα επηρεαστούν. «Αυτό είναι σύμφωνο με τη σουηδική νομοθεσία και η συμφωνία με την Τουρκία δεν το αλλάζει», είπε. Σουηδία και Φινλανδία έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε ζητήματα ασύλου και εκδόσεων σε τρίτες χώρες, οι κυβερνήσεις δεν παρεμβαίνουν, ούτε προτίθενται να το κάνουν στο μέλλον, στο έργο και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης των χωρών τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή