Προβληματισμός στην Τουρκία: Γιατί η Άγκυρα δεν θέλει τα ρωσικά Su-35 ως αντικαταστάτη των F-35 (Photos)

Ένα από τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλεί στην Τουρκία η αποβολή της από το πρόγραμμα ανάπτυξης του αμερικανικού stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35 (λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400) είναι και η δυσκολία να βρει ικανό αντικαταστάτη του μαχητικού.

Η αποβολή από το πρόγραμμα των F-35

Σήμερα, το βασικό πολεμικό αεροσκάφος της Τουρκίας είναι το F-16, η αναβάθμιση του οποίου θα καθυστερήσει πολύ, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων για τους S-400 και η Άγκυρα ήλπιζε ότι μέσω του προγράμματος των F-35 θα μπορούσε σταδιακά να ανανεώσει τον στόλο των μαχητικών της.

Ωστόσο, η αποβολή από το πρόγραμμα των F-35 έκανε τον Ερντογάν να πει σε όλους τους τόνους ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης ανάλογου εξοπλισμού σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.

Κορυφαίο μαχητικό εναέριας κυριαρχίας

Μάλιστα, σε κάποια φάση είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι η Τουρκία ενδιαφερόταν για το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς, το Su-57, και ως μια ενδιάμεση λύση, το μαχητικό 4ης γενιάς Su-35, το οποίο αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή.

Το Su-35 σήμερα αποτελεί το κορυφαίο ρωσικό μαχητική εναέριας κυριαρχίας, έχει δυνατότητες υπερελιγμών (supermaneuverability), ενώ ήδη έχει πουληθεί και στην Κίνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Τουρκία το απορρίπτει.

Όχι στην αγορά του Su-35

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να αγοράσει τα ρωσικά μαχητικά Su-35 στη θέση του αμερικανικού F-35.

«Η απόκτηση μαχητικών Su-35 από τη Ρωσία είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά δεν έχουμε σχέδιο να αντικαταστήσουμε ένα αεροπλάνο με άλλο. Κύριος στόχος μας είναι το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Δύσκολη θέση

Αναλυτές εκτιμούν ότι η δήλωση Ντεμίρ δείχνει τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η Τουρκία μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400, οι οποίοι και θεωρήθηκαν ως ασύμβατο οπλικό σύστημα με το ΝΑΤΟ.

Σημειώνουν, δηλαδή, ότι η αγορά των Su-35 θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για την Άγκυρα, καθώς θα την απομάκρυνε κι άλλο από το ΝΑΤΟ και θα αύξανε την εξάρτησή της από την Ρωσία στο κρίσιμο ζήτημα των εξοπλισμών.

Καμία δημοσίευση για προβολή