Προϋπολογισμό – ακορντεόν κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή: Ύφεση 8,5% φέτος, με “κυμαινόμενη” ανάπτυξη από 4,5% έως 7,5 το 2021

Προσχέδιο προϋπολογισμού με με “κυμαινόμενη” ανάπτυξη, βάσει διαφορετικών σεναρίων εξελίξεων κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Τα σενάρια διαμορφώνονται ανάλογα με το πόσο επηρεάζει η πανδημία την οικονομία και το πότε θα γίνουν οι εκταμιεύσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

  • Το βασικό σενάριο για το 2021 προβλεπει ανάπτυξη 5,5% που ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 7,5% εφόσον καταφτάσουν και αξιοποιηθούν οι πόροι του ταμείου Ανάπτυξης και του React EU.
  • Στο δυσμενές σενάριο για το εξέλιξη της πανδημίας, είτε εντός του 2020 είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί ως ποσοστό του Α.Ε.Π. στο 4,5% – 5%. Φέτος αναμένεται ύφεση 8,2%, όσο περίπου είχες εκτιμηθεί και στην αρχή της πανδημίας.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για άνοδο των εξοπλιστικών δαπανών στα 2,5 δισ. ευρώ αλλά και αναλυτική λίστα με τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

“Ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης είναι πιθανόν να αναληφθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2021” αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στο κείμενο του Προσχεδίου.

Ο προϋπολογισμός του 2021 θα είναι ένας προϋπολογισμός που θα διαφέρει από τους υπόλοιπους λόγω των παράδοξων και εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την κατάθεση του πρσχεδίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν στον προϋπολογισμό του 2021 οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα εισρεύσουν στη χώρα το 2021, ενώ επίσης σημαντική είναι η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της, γεγονός που αντανακλάται στις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Μέτρα μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους

Η ανάκαμψη η οποία προβλέπεται για το 2021 θα στηριχτεί απότα μέτρα μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2021.

Μέτρα που αφορούν κυρίως:

  • στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες από την 1.1.2021,
  • στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα
  • στη δυνατότητα προσλήψεων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες, που ήδη ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου του 2020.
  • στα μέτρα στήριξης του 2020, που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και το 2021.

Στον προϋπολογισμό του 2021 διατηρείται, για λόγους ασφάλειας, το ειδικό αποθεματικό που δημιουργήθηκε το 2020 για τον Covid-19, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης αναγκών που μπορεί να δημιουργηθούν τόσο από τις υγειονομικές όσο και από τις οικονομικές πτυχές της παν-δημίας τους πρώτους μήνες του 2021.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή