Δάφνη Γρηγοριάδη

Ψηφιοποίηση Τραπεζικού Συστήματος: Tι αντίκτυπο θα έχει το κλείσιμο των ταμείων.

 

H ψηφιοποίηση της οικονομίας: Οι τράπεζες προχωρούν άμεσα στην κατάργηση των ταμείων και στην αντικατάσταση τους από  αυτόματα μηχανήματα πληρωμών εντός της τράπεζας. Μια κίνηση η οποία θα βοηθήσει και στην μείωση του λειτουργικού κόστους τους. Τα τραπεζικά ιδρύματα “βάζουν” σταδιακά λουκέτο στα γκισέ για πελάτες της λιανικής τραπεζικής. Μολαταύτα, θα παραμείνουν ανοικτά μερικά ταμεία τα οποία θα εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο εταιρικούς πελάτες.

Η μετάβαση αυτή στη νέα ψηφιακή εποχή: Αυτή φυσικά θα γίνει σταδιακά, μέχρι οι καταναλωτές να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα. Για αυτό τον λόγο θα υπάρχουν (όπως ήδη γίνεται) υπάλληλοι στα αυτόματα μηχανήματα πληρωμής οι οποίοι θα βοηθούν τους πελάτες να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους. Εξάλλου από την επιβολή των capital controls και μετά οι καταναλωτές είναι εξοικειωμένοι με τις e-συναλλαγές οι οποίες αποτελούν πλέον το 80% των συνολικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται στα τραπεζικά ιδρύματα. Στα μηχανήματα αυτά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πραγματοποιούν και πιο σύνθετες πληρωμές όπως  την πληρωμή των δανειακών τους δόσεων,  την ενημέρωση των  βιβλιαρίων  τους, ακόμη και την πληρωμή εισιτηρίων για εκδηλώσεις.

Στα θετικά: H ψηφιοποίηση της οικονομίας θα δώσει ώθηση στο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών (e- banking) και έτσι οι πελάτες θα γλυτώνουν πολύτιμο χρόνο.  Όσον αφορά τις τράπεζες εκτός από την εξοικονόμηση κόστους που προαναφέρθηκε, θα υπάρξει και αύξηση της παραγωγικότητας τους. Οι υπάλληλοι θα ασχολούνται με άλλες διαδικασίες της τράπεζας, οι οποίες δεν μπορούν να διευθετηθούν από μηχανήματα. Η ενασχόληση τους με διαδικασίες και μελέτες μείωσης των πιστωτικών και συναλλαγματικών κινδύνων και εργασίες  υψηλής προστιθέμενης αξίας για την τράπεζα, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα του ιδρύματος.

Στα αρνητικά: Η αντικατάσταση των ανθρώπων από τα ηλεκτρονικά μηχανήματα θα αυξήσει και το ποσοστό απολύσεων των τραπεζών. Είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν όλοι οι υπάλληλοι των ταμείων σε άλλες θέσεις του εκάστοτε καταστήματος πράγμα που θα οδηγήσει στην μείωση προσωπικού. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα, μιας και ακόμα το τραπεζικό της σύστημα δεν έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Στο εξωτερικό: Oι υπάλληλοι των ταμείων θα αναλάβουν νέες θέσεις που αφορούν  την παροχή συμβουλών στους πελάτες σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών τους μέσω διάφορων παλαιών και νέων επενδυτικών προϊόντων, παρά την επεξεργασία απλών συναλλαγών. H Barclays  ήδη έχει προβεί σε αυτό το νέο μοντέλο τράπεζας και μάλιστα έχει δώσει και αύξηση στους υπαλλήλους αυτούς.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ