Ψηφίστηκαν οι αλλαγές για clawback και rebate από τη Βουλή

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής ήταν η αναδρομική ισχύς σχετικά με το επιμερισμό του clawback

Βουλή

Δεκτό έγινε, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο κυρώνονται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις, οι οποίες περιέχουν και σημαντικές αλλαγές για το Φάρμακο.  Σχεδόν την τελευταία στιγμή, άλλαξε διάταξη σχετικά με το clawbackανάπτυξης“, η οποία αφορούσε στην αναδρομική του ισχύ που μετατέθηκε την 1η Ιουλίου και όχι τελικά την 1 Ιανουαρίου του 2020

  • Θετική αλλαγή αποτελεί η κατάργηση του τέλους εισόδου 25%, για τα νέα φάρμακα, μια υποχρεωτική έκπτωση που κατέβαλαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τα πρώτα δύο έτη της της κυκλοφορίας ενός νέου σκευάσματός τους. Ένα μέτρο που το μόνο που κατάφερε είναι η δραστική καθυστέρηση εισόδου νέων φαρμάκων και σίγουρα δεν επέφερε τα αναμενόμενα έσοδα.

Μεταξύ των διατάξεων που ψηφίστηκαν, όμως, είναι και η ρύθμιση για τις αλλαγές στην κατανομή του clawback, οι οποίες όμως ψηφίστηκαν αφού εισήχθησαν νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Η διάταξη αφορά στην ανακατανομή του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης δηλαδή, εξαιρώντας ταυτόχρονα τα γενόσημα και τα off-patent (εκτός προστασίας) φάρμακα από τον υπολογισμό του τμήματος ανάπτυξης. Για τις εταιρείες καινοτόμων φαρμάκων “αποτελεί άλλη μια στρέβλωση, καθώς πολλαπλασιάζει το ποσό που καλούνται να πληρώσουν και το βάρος καλούνται να το σηκώσουν λιγότερες επιχειρήσεις”, όπως έχουν αναφέρει.

Αρχικά, η διάταξη δεν προσδιόριζε ποια φάρμακα αφορούν οι αλλαγές αφήνοντας εκτεθειμένα στον κίνδυνο ακόμη και απόσυρσης απαραίτητα νοσοκομειακά φάρμακα, όπως σημείωναν  εκπρόσωποι των εταιρειών καινοτόμων προϊόντων.

Έτσι, ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή ανακοίνωσε νομοτεχνικές βελτιώσεις της διάταξης, διευκρινίζοντας πως οι αλλαγές στην κατανομή του clawback αφορούν μόνο τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα, δηλαδή φάρμακα που διατίθενται κυρίως από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Βασικό αγκάθι της διάταξης, βέβαια, ήταν η προτεινόμενη αναδρομική ισχύς της από 1/1/2020. Αφενός, η θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου τον 9ο μήνα του έτους, πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα, ενισχύει και την έλλειψη προβλεψιμότητας που είναι αρχή της υγειούς επιχειρηματικότητας.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες, η αγορά ζητούσε αν το μέτρο πάει προς ψήφιση τουλάχιστον να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2021, τελικώς η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μετάθεση της έναρξης ισχύος αναδρομικά μεν, αλλά από 1η Ιουλίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή