Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα παρά την ύφεση και την πανδημία: Η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για νέα ελάφρυνση χρέους – Αποδεσμεύονται 767 εκ. ευρώ

ΕΕ- Σύμφωνο Σταθερότητας
European Commission in Brussels

«Πράσινο φως» για το επόμενο βήμα ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας δίνει η Κομισιόν με την όγδοη έκθεση της μετα-μνημονιακής εποπτείας.

Μετά την έκθεση η νέα ελάφρυνση – ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ – αναμένεται να εγκριθεί στο επόμενο Eurogroup στις 30 Νοεμβρίου.

Η έκθεση επισημαίνει ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία, «η Ελλάδα έχει αναλάβει τις αναγκαίες δράσεις για να πετύχει τις συγκεκριμένες, προγραμματισμένες της δεσμεύσεις».

“Η Ελλάδα πέτυχε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις”

Η πανδημία, σημειώνεται, οδήγησε σε αναστολή σειράς  μεταρρυθμίσεων  στο πρώτο μισό του 2020 «εξαιτίας της ανάγκης να αντιμετώπισης πιο άμεσων προτεραιοτήτων». Ωστόσο οι ελληνικές αρχές «καταφέραν να ξεκινήσουν εκ νέου το έργο επί των δεσμεύσεων αυτών τους τελευταίους μήνες και πέτυχαν πολλές θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους στην οποία προχωρούν οι θεσμοί, με θετικά αποτελέσματα στο βασικό σενάριο. Εκτιμούν πως παρά την επιδείνωση των προοπτικών σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, το βασικό σενάριο δείχνει επαναφορά του χρέους σε καθοδική τροχιά ως προς το ΑΕΠ από το 2021.

Βραχυπρόθεσμα το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από 180,5% του ΑΕΠ το 2019 σε πάνω από 207% του ΑΕΠ το 2020. «Ωστόσο, καθώς τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν προσωρινό χαρακτήρα και η οικονομία προβλέπεται να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης το 2021, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση από την επόμενη χρονιά», σημειώνεται.

Σύσταση να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης

Η γενική σύσταση της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για το νέο έτος είναι οι δημοσιονομικές πολιτικές τους «να παραμείνουν υποστηρικτικές και τα μέτρα να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τη πανδημία και να στηρίζουν την οικονομία».

Σύμφωνα με την ανάλυση του προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το 2021, η Ελλάδα θα λάβει δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας ύψους περίπου 2,5% του ΑΕΠ – λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. του 3%. Σχεδόν στο σύνολό τους, πρόκειται για προσωρινά, έκτακτα μέτρα, που δεν γεννούν την ανάγκη μελλοντικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Καμία δημοσίευση για προβολή