«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ευρώπη: Ελεγχόμενη μείωση των ξένων επενδύσεων το 2020, ποιες χώρες τα πήγαν καλύτερα

Μάλλον ικανοποιητικά για την Ευρώπη ήταν τα αποτελέσματα μελέτης της εταιρείας συμβούλων ΕΥ για τις απευθείας ξένες επενδύσεις στις χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου» το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι Απευθείας Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στις χώρες της Ευρώπης πέρσι μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2019, με την πανδημία του κοροναϊού να παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη μείωση αυτή. Το ενδιαφέρον είναι ότι η μελέτη δεν καλύπτει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit.

Πρώτη η Γαλλία

Όσον αφορά στις «πρωταθλήτριες» στις ΑΞΕ το 2020, η Γαλλία ήταν πρώτη με 985 επενδυτικά προγράμματα, και ακολουθούν η Βρετανία με 975 και η Γερμανία με 930. Η μελέτη, βέβαια, εκτιμά ότι οι επενδύσεις στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν το 2021, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν το σταθερό περιβάλλον και το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Όσον αφορά στους τομείς της οικονομίας, όπου παρατηρήθηκε αύξηση στις επενδύσεις, όπως ήταν αναμενόμενο οι επιστήμες ζωής και υγείας πήραν τη μερίδα του λέοντος, λόγω της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών σε υγειονομικά υλικά, αλλά και την κούρσα για την παρασκευή εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Ανθεκτικότητα και αισιοδοξία

Σημειώνεται ότι το 41% των επενδυτών δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τους σχεδιασμούς του για επενδυτικές πρωτοβουλίες μέσα στο 2021, γεγονός που δείχνει την ανθεκτικότητα της Ευρώπης, αλλά και την εκτίμηση που οι επενδυτές δείχνουν προς τους θεσμούς και τις υποδομές της Γηραιάς Ηπείρου.

Επίσης, το 62% εκτιμά ότι μέσα στο 2021 το επενδυτικό περιβάλλον στην Ευρώπη θα βελτιωθεί, δίνοντας νέες ευκαιρίες για αύξηση των ΑΞΕ. Ωστόσο, το 31% εκτιμά ότι οι συνθήκες για επενδύσεις θα παραμείνουν ως έχουν. Ούτως ή άλλως τα στοιχεία επιτρέπουν σχετική αισιοδοξία, μετά από μια δύσκολη χρονιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή