«Ψήφος εμπιστοσύνης» της Goldman Sachs στις ελληνικές τράπεζες, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον κολοσσό των επενδυτικών τραπεζών, η οποία, άλλωστε, αντανακλά και την ισχυρή ανάκαμψη που επέδειξαν οι τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο με μέση αύξηση 64% στις τιμές των μετοχών τους.

Πού αποδίδεται η ενίσχυση

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, η ισχυρή αύξηση αυτή αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων:

  • Ενα σχετικά ισχυρό outlook για την οικονομία το 2023, με το ΔΝΤ να προβλέπει την αύξηση του πραγματικού ελληνικού ΑΕΠ στο 1,8%, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ και την CEEMEA (για την οποία οι οικονομολόγοι της Goldman αναμένουν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 0,6%/1,5% το 2023). Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του οίκου, ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ κυρίως χάρη σε δύο παράγοντες: τη χαμηλότερη ενεργειακή «ένταση» της ελληνικής οικονομίας και τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα αναφορικά με την ενέργεια (που εκτιμώνται στο 5,7% του ΑΕΠ το 2021-22) και πιθανά θα επεκταθούν και στο 2023. Επίσης προσδοκούν ότι το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια διαρκείας, θα στηρίξουν τη φθίνουσα πορεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ (προς το 150% έως το 2025) αυξάνοντας την πιθανότητα το ελληνικό αξιόχρεο να κερδίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.
  • Σταθερή πρόοδος όσον αφορά τα λεγόμενα «3C», δηλαδή τη συγκέντρωση κεφαλαίου, τη δημιουργία κεφαλαίου και τους δείκτες κάλυψης έναντι των NPEs. Σύμφωνα με την GS, το ROTE/CET1 των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκε κατά 2,5 π.μ./1,4 π.μ. το 2022 σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης κάλυψης έφτασε στο 60% έναντι 52% το 2021. Η Goldman Sachs αναμένει ότι η πρόοδος στα 3C θα συνεχιστεί και το 2023-24.
  • Ένας εμπροσθοβαρής ρυθμός αυξήσεων επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν και μέση αναβάθμιση περίπου 20% κέρδη ανά μετοχή σύμφωνα με το consensus Bloomberg για το 2023-24 τους τελευταίους έξι μήνες. Παρά την έντονη επαναξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους έξι μήνες, βλέπουμε άφθονα περιθώριο για περαιτέρω αύξηση δεδομένων αυτών των αποτιμήσεων και της σημαντικής έκπτωσης για κράτηση.

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση

Παρά την απότομη αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους έξι μήνες, η Goldman Sachs αναφέρει ότι διαβλέπει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των τιμών των μετοχών, αναφέρει ο οίκος, στις οποίες δίνει σύσταση «αγοράς», δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν σε μεγάλη έκπτωση έναντι της λογιστικής αξίας. Όπως αναφέρει, «βλέπει» αρκετούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοινώσεις μερισμάτων (ενδεχομένως από την ΕΤΕ/Eurobank το πρώτο τρίμηνο του 2023), πιθανές αναβαθμίσεις στο guidance εν μέσω σταθερών μακροοικονομικών προοπτικών για το 2023, αυξητικά εσόδων από τις αυξήσεις επιτοκίων και συνεχιζόμενη πρόοδο στα «3C».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή