«Ψυχρολουσία» για τη Ρωσία: Τρία διαδοχικά «όχι» για τα μαχητικά Su-35 προκαλούν ανησυχία στην αμυντική βιομηχανία της

Προβληματισμός επικρατεί στη Μόσχα μετά τρεις διαδοχικές απορριπτικές απαντήσεις από χώρες που είχαν δείξει ενδιαφέρον για το ρωσικό μαχητικό γενιάς «4++», Su-35. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Ινδονησία απέρριψαν την πιθανή προμήθεια των «Flanker-E», όπως είναι η ΝΑΤΟϊκή ονομασία του αεροσκάφους, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση στη Μόσχα.

Ειδικότερα, οι πολύ αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη Ρωσία οι ΗΠΑ, μαζί με ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις ρωσικές αμυντικές εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες εργασίες της γραμμής παραγωγής των αεροσκαφών, λόγω έλλειψης πρώτων υλών και εξαρτημάτων.

Καμία παράταση

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του τι συνέβη, η Ρωσία ζήτησε από τις τρεις αυτές χώρες (Αίγυπτος, Αλγερία, Ινδονησία) μια χρονική παράταση, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να παρακαμφθεί το πρόβλημα ροής εξαρτημάτων και υλικών, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό: «Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχασε τρεις μεγάλες παραγγελίες για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-35, διότι απέτυχε να αντικαταστήσει τα ραντάρ AESA και τον εξοπλισμό αεροηλεκτρονικής [που διαθέτουν τα αεροσκάφη], τα οποία είχε εισάγει προηγουμένως από ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ», σημείωσε η μία πηγή.

Η Ινδονησία

Η Ινδονησία επιβεβαίωσε επίσημα πριν από μερικές ημέρες, ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια απόκτησης των Su-35, με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας να λέει χαρακτηριστικά: «Με βαριά καρδιά, ναι, έχουμε εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτό» ενώ αναλυτές τόνισαν την σημασία που είχαν οι κυρώσεις του αμερικανικού νόμου CAATSA στην απόφαση της Τζακάρτα.

Η Αίγυπτος

Από την άλλη, η Αίγυπτος φαίνεται πως έβαλε «στοπ» στην παραλαβή των προηγμένων ρωσικών μαχητικών, μέχρι η Μόσχα να λύσει το πρόβλημα με τα εισαγόμενα εξαρτήματα, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν κατασκευαστεί περίπου 11- με 12 αεροσκάφη. Παράλληλα, η προμήθεια νέας παρτίδας γαλλικών μαχητικών Rafale, θεωρείται από αρκετούς ως η «εναλλακτική λύση» στην μη ολοκλήρωση της προμήθειας των «Flanker-E» ενώ και εκεί πιθανός ήταν ο αμερικανικός «δάκτυλος».

Η Αλγερία

Σε ό,τι αφορά την Αλγερία, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Μόσχας, καθώς αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στον κόσμο, αποκτώντας περισσότερο από το 60% του οπλισμού της από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Παρά τις «φήμες» περί απόκτησης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου Su-57, πληροφορίες κάνουν λόγο για «στροφή» στις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες θα επικεντρωθούν στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου στόλο μαχητικών τύπου Su-30SM, αφήνοντας «στην άκρη» και τα Su-35.

Καμία δημοσίευση για προβολή