Ψυχρολουσία για την Τουρκία από Μενέντεζ: Δεν αποτελεί νίκη για την Τουρκία το τελικό κείμενο για τα F-16

Μπορεί στην Άγκυρα να «άνθισαν» τα χαμόγελα μετά την απαλειφή από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου της τροπολογίας Πάπας-Παλόν για τα F-16 ωστόσο ο δρόμος για την Τουρκία δεν πρόκειται να είναι εύκολος.

Αιχμηρός Μενέντεζ

Ο λόγος; Ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρσι και πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος εξαρχής έχει ταχθεί κατά της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, θέτοντας αυστηρούς όρους για να πει το πολυπόθητο «ναι» στην αγοραπωλησία αυτή.

Τη στάση του αυτή υπενθύμισε, μέσω social media καθώς έγραψε ότι δεν αποτελεί νίκη για την Τουρκία ο νόμος NDAA (National Defense Authorization Act) για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία όσο ο Ερντογάν συνεχίζει τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις στην περιοχή.

Βολές και για τη Συρία

Νωρίτερα, μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μπομπ Μενέντεζ είχε επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να ενδώσει σε οποιαδήποτε πίεση για πώληση των F-16 στην Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι είναι εξοργιστικές και απαράδεκτες τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει στη Γερουσία, στο πλαίσιο της συζήτησης του NDAA, είχε απορριφθεί.

Οι δηλώσεις Μενέντεζ έρχονται να «παγώσουν» τα πανηγύρια της Τουρκίας για τον NDAA και τις πιέσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία πώλησης των F-16, αν και ο Τούρκος πολιτικός επέλεξε να αγνοήσει το μήνυμα του Κογκρέσου για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Μίκρυνε η… ανηφόρα

Σε γενικές γραμμές, οι εκτιμήσεις λένε ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την απόκτηση 40 νέων F-16 και 80 κιτ αναβάθμισης παλαιοτέρων αεροσκαφών έγινε λίγο λιγότερο ανηφορικός μετά την οριστικοποίηση του κειμένου του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ενισχύσει τη αεροπορία της γείτονος χώρας με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο δρόμος παραμένει δύσκολος, καθώς εκτός από τον Μενέντεζ, υπάρχουν κι άλλοι πολιτικοί, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα «χάδια» της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα, η συμπεριφορά της οποίας έχει στηλιτευθεί πολλάκις, τόσο λόγω της προσέγγισής της με τη Ρωσία και το Ιράν, όσο και λόγω των αποσταθεροποιητικών πολιτικών που ακολουθεί ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή