Ψυχρός πόλεμος στα Βαλκάνια – Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας στα Σκόπια με αφορμή τις “Πρέσπες”

Διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας σοβεί στα Βαλκάνια όπου οι Ατλαντικές διευθετήσεις «ασφάλειας» της περιοχής οδήγησαν και στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τους Κυρίους Τσίπρα και Ζάεφ να υπογράφουν μια σύμβαση για την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί αλλά και Σκοπιανοί εμφανίζονται διχασμένοι.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εντάσσεται στον ανταγωνισμό ΗΠΑ και Ρωσίας για την επιρροή στα Βαλκάνια και θεωρείται ουσιώδης συμβολή της κυβέρνησης στις κινήσεις για τη «σταθερότητα» στη λεκάνη της Μεσογείου που επιχειρεί η Ουάσιγκτον.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, επικρίνει έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλλιβαν στα Σκόπια στις 18 Δεκεμβρίου, όταν υποστήριξε ότι η Ρωσία θέτει προσκόματα  στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να δικαιολογήσουν την παρέμβαση τους στην εσωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ και την ώθηση της χώρας στο ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενες ότι υπήρχαν απόπειρες εκ μέρους της Μόσχας να σταματήσουν την ένταξη της χώρας στην βορειοατλαντική Συμμαχία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Με την αναπόδεικτη αντι -ρωσική ρητορική της η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη παρέμβαση της στις εσωτερικές υποθέσεις της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», να νομιμοποιήσει την ανεπαρκή Συμφωνία των Πρεσπών και να οδηγήσει μια ακόμη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην βούληση των πολιτών της, όπως συνέβη και με το Μαυροβούνιο το 2017» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Θα θέλαμε να επαναφέρουμε τον Αμερικανό αξιωματούχο στο πεδίο της πραγματικότητας. Πρώτον, «την σαφή βούληση των “Μακεδόνων” πολιτών» ανέδειξε η αποτυχημένη έκβαση του δημοψηφίσματος στην βαλκανική δημοκρατία στις 30 Σεπτεμβρίου, τα αποτελέσματα του οποίου έδειξαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών απέρριψε την επιβαλλόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ένταξη των Σκοπίων στις ευρω – ατλαντικές δομές με αντάλλαγμα την αλλαγή της κρατικής ονομασίας και την απάρνηση των εθνικών τους συμφερόντων».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει, ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ ήταν παρών στο κτίριο της Συνέλευσης της ΠΓΔΜ «για να διασφαλιστούν τα αναγκαία αποτελέσματα» ότι «χρησιμοποιήθηκαν βρώμικοι χειρισμοί, εξαγορά και εκβιασμοί βουλευτών», που έγιναν γνωστά στην κοινή γνώμη.

«Εκτός των άλλων, όχι Ρώσοι, αλλά επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στα πολιτικά παλκοσένικα των Σκοπίων με μοναδικό σκοπό να προωθήσουν ένα πακέτο συνταγματικών τροπολογιών» καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το θέατρο των εξελίξεων

Η Μόσχα έχει αντιδράσει στην «Ατλαντοποίηση» των Σκοπίων (και των Βαλκανίων ) ισχυρίζεται πως αυτή γίνεται ερήμην της πλειοψηφίας του λαού της πΓΔΜ. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της,  κατηγορεί τη Ρωσία ότι παρεμβαίνει με ανορθόδοξες μεθόδους για να δημιουργήσει ρήγματα σε όσα συνομολόγησαν Αθήνα και Σκόπια. Τις Αμερικανικές απόψεις συμμερίστηκε και η Ελλάδα που απέλασε Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι «μαγείρευαν» εκδηλώσεις και αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα κατά της συμφωνίας, υπονομεύοντας την ομαλότητα των εξελίξεων.

Η ενέργεια αυτή – που κατ’ άλλους αποδίδεται σε κραυγαλέα εφαρμογή της Αμερικανικής «γραμμής» από τον πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά – οδήγησε σε αντίστοιχα διπλωματικά αντίποινα από τη Μόσχα, απείλησε με ρήξη τις Ελληνορωσικές σχέσεις και χρειάστηκε να ταξιδεύσει στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να κατευνάσει τον Πρόεδρο Βλαντινίρ Πούτιν, τον οποίο άκουσε «αμίλητος» να λέει δημόσια ότι οι Ελληνικοί ισχυρισμοί ήταν «σαχλαμάρες».

Διπλωματικοί παρατηρητές θεωρούν ότι τα Βαλκάνια έχουν μπει οριστικά στην Ατλαντική σφαίρα επιρροής και πως οι Ρωσικές αντιδράσεις γίνονται για «την τιμή των όπλων».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή