Πτώση της τουρκικής λίρας μετά την καθαίρεση του κεντρικού τραπεζίτη από τον Ερντογάν

Πτώση 2,21% σημειώνει η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις ασιατικές αγορές, μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, από τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν προχώρησε στην καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας με αιχμή τις διαφωνίες τους για το ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή να μειωθούν τα επιτόκια ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία που έχει βυθιστεί στην ύφεση.

Ο κυβερνήτης του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια, η τετραετής θητεία του οποίου επρόκειτο να διαρκέσει ως το 2020, αντικαταστάθηκε από τον υποδιοικητή του Μουράτ Ουισάλ, με διάταγμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης το πρωί του Σαββάτου.

Οι αναλυτές προβλέπουν πάντως ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μπορούσε να αποφασίσει μείωση επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της στις 25 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη λαμβάνει χώρα μόλις λίγες ημέρες μετά την παραλαβή των ρωσικών S-400, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες μ τη σειρά τους θα ασκήσουν νέες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ