Πτώση των εσόδων της βλέπει η Apple από λάθος επιλογές

Σε αναθεώρηση των προβλέψεων για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου 2018 προχώρησε η Apple, αναμένοντας πλέον επίδοση ύψους 84 δισ.δολαρίων.

Η αρχική εκτίμηση της Apple για τα έσοδα ήταν μεταξύ 89 δισ. και 93 δισ. δολάρια. Ο αμερικανικός κολοσσός επικαλέστηκε τις αδύναμες επιδόσεις στις αναδυόμενες οικονομίες, ειδικά στην Κίνα.

Για να μην υπάρξουν ισχυρές πιέσεις στη μετοχή, η διαπραγμάτευσή της μετασυνεδριακά ανεστάλη στη Wall Street, όταν είχε κλείσει στα 157,9 δολάρια (+0,1%) -με χρηματιστηριακή αξία ύψους 748,5 δισεκ. δολαρίων.

Η Apple έχασε 9 δισεκ. δολάρια εξαιτίας της επιλογής της να προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών το 2018, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Wall Street Journal.

Για το σύνολο του έτους, ο τεχνολογικός κολοσσός ξόδεψε συνολικά 63 δισεκ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών, επισημαίνεται, όταν είχε γνωστοποιήσει αρχικά σχέδιο για ποσό ύψους 100 δισεκ. δολαρίων.

Όπως είναι φυσικό, οι διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες οφείλονται στη σημαντική υποχώρηση της μετοχής στο μεσοδιάστημα της απόφασης για το πρόγραμμα και της πραγματοποίησης της επαναγοράς -οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν στα 222 δολάρια, με αποτέλεσμα ζημίες!

Στα μόλις 117,5 δολάρια «βλέπει» τη μετοχή της Apple στα τέλη του 2019 η Pelham Smithers Associates.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Reuters, η μέση τιμή-στόχος από πλευράς υπόλοιπων αναλυτών διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ήτοι 215 δολάρια.

Μεταξύ άλλων, η Pelham Smithers Associates -μακράν η πιο «bear» για την Apple- επικαλείται τις εμπορικές διαμάχες Κίνας και ΗΠΑ, τις προβλέψεις για επιβράδυνση των πωλήσεων στα iPhones, τη διαμάχη του τεχνολογικού κολοσσού με την Qualcomm και τον πολύ ισχυρό ανταγωνισμό στα «big data» και το δίκτυο 5G.

Η χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού γίγαντα κολοσσού έχει υποχωρήσει κατά περίπου 300 δισεκ. σε λιγότερο από 4 μήνες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξεπέρασε το ορόσημο του 1 τρισεκ. δολαρίων.

Το ιστορικό υψηλό της μετοχής καταγράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2018, ήτοι 232, με την τιμή να έχει υποχωρήσει άνω του 35% έκτοτε.

Η Apple έχασε τον τίτλο της μεγαλύτερη εταιρείας του κόσμου, από τη Microsoft, -την επί πολλά χρόνια μεγαλύτερη εταιρεία στην υφήλιο- για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010.
Ακολουθούν οι Alphabet (μητρική της Google) και Amazon, επισημαίνεται.

Τα καθαρά κέρδη της Apple κατέγραψαν σημαντική άνοδο το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τον τεχνολογικό κολοσσό να ανακοινώσει ποσό ύψους 14,1 δισεκ. δολαρίων, έναντι 10,7 δισεκ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.

Τα έσοδα για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 62,9 δισεκ. δολάρια, έναντι 52,58 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα, με τη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου να πουλά 46,9 εκατομμύρια iPhones -δημιουργώντας έσοδα ύψους 37,2 δισεκ. δολαρίων.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πάρτε θέση στις αγορές τώρα.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Οι απόψεις, τα σχόλια και οι ιδέες που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αποσκοπούν να προτρέψουν τους επενδυτές σε αγοραπωλησίες μετοχικών τίτλων, παραγώγων προϊόντων, νομισμάτων, ομολόγων, εμπορευμάτων ή άλλων επενδυτικών εργαλείων. Τα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου είναι απόψεις πάνω στην τεχνική συμπεριφορά των αγορών και οι συγγραφείς δεν φέρνουν καμία ευθύνη για όποιες ζημιές θα μπορούσαν να προκληθούν σε χαρτοφυλάκια επενδυτών από συναλλαγές σε κάθε είδους επένδυση. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες παρέχονται για ενημερωτικό σκοπό μόνο. Ο ιστότοπος δεν παρέχει συμβουλές χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά εκφράζει απόψεις και μόνον. Ο ιστότοπος ΔΕΝ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο παραλήπτης της τρέχουσας πληροφόρησης θα πρέπει να συμβουλευτεί και να συζητήσει με την χρηματιστηριακή του εταιρία , την τράπεζα του, ή οποιονδήποτε άλλο φορέα της αρεσκείας του προκειμένου να διαμορφώσει μία ανεξάρτητη κρίση προτού προβεί σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.