Πτωτικές οι αγορές της Ασίας, προβληματισμοί για τις εμπορικές διενέξεις

Οι αγορές στην Ασία υποχώρησαν για όγδοη συνεχή συνεδρίαση την Τετάρτη με αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιμάκωση του εμπορικού πόλεμου μεταξύ των ΗΠΑ και Κίνας, αλλά οι απώλειες κάπως περιοριστήκαν μετά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου ότι θέλει να προχωρήσει με τις διαπραγματεύσεις.

Οι ενδείξεις ότι η Κίνα επενέβη για να σταθεροποιήσει το γουάν μετά την πρόσφατη απότομη πτώση του, βοήθησε να αμβλυνθούν οι φόβοι των επενδυτών για πιθανό παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο.

Ο Nikkei (N225) της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4% λόγω ανησυχιών ότι ένα ισχυρότερο γιέν θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους εξαγωγείς της Ιαπωνίας. Οι μετοχές στη Σαγκάη (SSEC) άλλαξαν ελάχιστα μετά τις έντονες πωλήσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ (HSI) υποχώρησε 0,4%.

Συνολικά, το κλίμα στις αγορές παρέμεινε εύθραυστο και οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ασφαλείς επιλογές, με το χρυσό να χτυπά υψηλό έξι ετών στα 1.489,76 δολαρίων ανά ουγγιά την Τετάρτη. Τα ομόλογα των ΗΠΑ διατήρησαν επίσης μεγάλο μέρος των κερδών που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 106,10 γιέν. Το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% στα 1,1209 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου επίσης εξασθένησαν, με το Brent να υποχωρεί σε χαμηλά επίπεδα επτά μηνών, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντείνουν τις ανησυχίες για την μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Καμία δημοσίευση για προβολή