«Πυρ» κατά της Τουρκίας από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χρησιμοποιεί ακόμα και την πανδημία για να αυξήσει τον αυταρχισμό της

Ερντογάν Μεσόγειος

Συλλήψεις και προφυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν και του κόμματός του (ΑΚΡ). Παρεμβάσεις της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία. Ενίσχυση της αστυνομίας με υλικό και νομικά όπλα, ώστε να δρα ανεξέλεγκτα σε διαδηλώσεις. Περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρεμβάσεις για την μείωση της επιρροής δικηγορικών συλλόγων που ασκούν κριτική στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Παρεμβάσεις και έλεγχοι κατά το δοκούν σε ΜΚΟ. Καμία συμμόρφωση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Μηνύσεις σε βάρος δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Και όλα αυτά, με τη δικαιολογία της πανδημίας του κοροναϊού, η οποία «σαρώνει» τη χώρα.

Έκθεση-κόλαφος

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπεράσματα της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τουρκία, όπου, σύμφωνα με την γνωστή ΜΚΟ, ο Ερντογάν και τα στελέχη της κυβέρνησης του ΑΚΡ κάνουν ό,τι μπορούν για να καταπνίξουν κάθε αντίθετο λόγο και φωνή. Μέσα από νόμους και διατάγματα, η κυβέρνηση της Άγκυρας αυξάνει δραματικά τον αυταρχισμό της με πρώτιστο στόχο να διασώσει το ΑΚΡ στις επερχόμενες εκλογές.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, ο πολιτικός επιστήμονας Μπερκ Εσέν σημείωσε ότι ο Ερντογάν δεν κάνει κάτι που δεν κάνουν όλες οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις στον κόσμο, δηλαδή, προσπαθεί να καταπνίξει κάθε αντίθετη φωνή, χρησιμοποιώντας την πανδημία ως πρόφαση για να περάσει νόμους που αυξάνουν την ισχύ της κυβέρνησης.

Όλα για τις εκλογές

Ο λόγος για όλα αυτά; «Το ΑΚΡ αιμορραγεί λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας. Η κατάσταση αυτή έχει αφήσει στον Ερντογάν περιορισμένο χώρο για ελιγμούς και τον κατέστησε αδύναμο έναντι του εθνικιστικού κόμματος με το οποίο συνεργάζεται στην κυβέρνηση. Παράλληλα, οι κυρώσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση, όσον αφορά στις εκλογές του 2021», λέει ο Εσέν στο Arab News.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του τουρκικού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Έμμα Σίνκλερ-Ουέμπ υπογράμμισε ότι «όλες οι πρόσφατες δηλώσεις περί μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και η συζήτηση για τη θέση της χώρας στην Ευρώπη είναι άνευ σημασίας, αν ο πρόεδρος δεν κάνει απολύτως σαφές ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».

Κατάχρηση της κατηγορίας για τρομοκρατία

Η Σίνκλερ-Ουέμπ αναφέρεται στο ζήτημα της προφυλάκισης των Κούρδων πολιτικών Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, αλλά και του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εκτός Τουρκίας, αν και η κυβέρνηση Ερντογάν αδιαφορεί επιδεικτικά για αυτές.

Η διευθύντρια της οργάνωσης καλέσε τον Ερντογάν να καταργήσει άμεσα το νόμο για τη λογοκρισία στα social media και τον έλεγχο στις ΜΚΟ και να σταματήσει να κατηγορεί τους πάντες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις με το παραμικρό, όταν είναι προφανές ότι οι κατηγορούμενοι δεν εμπλέκονται με κανένα τρόπο με ένοπλες ομάδες.

Καμία δημοσίευση για προβολή