“Πυραυλος γιοκ”: Παιχνίδι εντυπώσεων από την Άγκυρα η υπόθεση του βαλλιστικού Tayfun. Η αλήθεια και το παρασκήνιο

Παιχνίδι εντυπώσεων από την Άγκυρα η υπόθεση του βαλλιστικού Tayfun

Ενώ ορισμένοι δημοσιογράφοι διεθνών μέσων αναπαράγουν την πληροφορία ότι η Τουρκία προχώρησε σε  δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου εμβέλειας 550-600 χιλιομέτρων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις 18 Οκτωβρίου (πληροφορία που οδηγεί σε φοβικούς τίτλους ελληνικών εφημερίδων και sites) , έγκυροι παρατηρητές των αμυντικών και γεωπολιτικών εξελίξεων υποβαθμίζουν την υπόθεση στα όρια ενός “παιχνιδιού εντυπώσεων” που κατευθύνεται από την Άγκυρα.

Θεωρούν μάλιστα ότι η διακινούμενη πληροφορία – που ενισχύεται και από αόριστες “κορώνες” Ερντογάν – δεν απευθύνεται μόνο ως “φοβέρα” προς την Αθήνα, αλλά και ως “μικρομέγαλο μήνυμα” προς την Ουάσιγκτον και προς τη Μόσχα (για διαφορετικούς λόγους). Και αυτό,  παρά το γεγονός ότι είναι βέβαιο πως οι αρμόδιες υπηρεσίες τουλάχιστον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι σε θέση να γνωρίζουν τα δεδομένα της ιστορίας του Tayfun, που στήθηκε με βάση ένα tweet δημοσιογράφου του Bloomberg, όπως και τα πραγματικά περιστατικά του υφιστάμενου πυραυλικού προγράμματος της Τουρκίας.

Κρίσιμα ερωτήματα για την υπόθεση Tayfun

Όπως επισημαίνεται από τους ίδιους παρατηρητές:

  • Η Τουρκία πράγματι διαθέτει ένα  οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκους, τους Bora-1 (σ.σ: “Καταιγίδα-1”), εμβέλειας περίπου 270 χιλιομέτρων. Είναι γνωστό επίσης ότι η Άγκυρα επιδιώκει να επεκτείνει και ενισχύσει αυτό το οπλοστάσιο, με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς.
  • Η υποτιθέμενη εκτόξευση του Tayfun ωστόσο δεν ανακοινώθηκε ούτε από την Roketsan, τη βιομηχανία που παράγει τους Bora-1 και δουλεύει πάνω στο πρόγραμμα πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας, ούτε από το υπουργείο Άμυνας, όπως έχουν την υποχρέωση να το πράξουν σε πρίπτωση τέτοιου είδους δοκιμής. Η υποχρέωση προκύπτει από τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τη διεθνή πρακτική (που σέβονται όσες χώρες κάνουν τέτοιου είδους δοκιμές – ακόμα και ο Κιμ Γιονγκ Ουν) και μάλιστα συνοδεύεται με σχετική NAFTEX αφού ο πύραυλος πέφτει κατά κανόνα στη θάλασσα. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Η υπόθεση του Tayfun γεννήθηκε από ένα tweet, με πηγή “Τούρκους αξιωματούχους”.
  • Η Τουρκία δεν έχει τη σύγχρονη δυτική τεχνολογία, λόγω των κυρώσεων που έχει υποστεί για την αγορά των S-400, για να προχωρήσει την εξέλιξη του πυραυλικού προγράμματός της (το σύστημα καθοδήγησης του Bora-1 που παρουσίασε η Roketsan το 2017 είναι αμερικανικό).Θα ήταν νέα πρόκληση της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αν προχωρούσε στη δημιουργία πυραύλου με Κινεζική ή Ρωσική τεχνολογία.
  • Η Τουρκία οφείλει να πατακολουθήσει τους κανονισμούς του MTCR (Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας), του οποίου είναι μέλος. Το MTCR είναι ένα πολυμερές καθεστώς ελέγχου, που στοχεύει να ανακόψει τη διάδοση των πυραύλων, με ωφέλιμο φορτίο άνω των 500 κιλών και εμβέλειας άνω των 300 χιλιομέτρων. Το μικρότερου βελξνεκούς Bora-1 βρίσκεται εντός των επιτρεπόμενων προδιαγραφλων της MTCR

Τι ενοχλεί την Άγκυρα

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η όλη “διαρροή” της υποτιθέμενης εκτόξευσης του Tayfun συμπίπτει με την κορύφωση των πιέσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία για μια σειρά από ζητήματα “ασφάλειας” και σύνέπειας με τη γραμμή του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, αλλά και την ρητορική που αναπτύσει ο Ερντογάν ότι η Αθήνα παίζει το ρόλο του  “μπροστινού” στις πιέσεις της Ουάσιγκτον

Σημειώνουν μάλιστα ότι ο πύραυλος “εκτοξεύτηκε” αμέσως μόλις αναχώρησαν από την Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών (αρμόδια για τη διαχείριση των Αμερικανικών κυρώσεων στην Άγκυρα) Ρόζεμπεργκ και ο Σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Σάλιβαν που πραγματοποίησαν ταξίδι – αστραπή για να συνετίσουν το καθεστώς Ερντογάν, σε μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ρόλο του στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Μεσόγειο και τις σχέσεις που αναπτύσσει με την Κίνα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που σημαίνει ελληνική υπεροχή στο Αιγαίο, σε θάλασσα και αέρα.

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τόνους αλλά εκφράζει και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας απέναντι στις απειλές της Άγκυρας. Και δεν φαίνεται να “τσιμπάει” σε ιστορίες με…πυραύλους.

Ερωτηθείς αν η χώρα μας ανησυχεί από το γεγονός της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και όσα γράφονται για πυρηνικές κεφαλές στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως “η χώρα μας έχει φροντίσει να αναβαθμίσει την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων, έχει ανέβει πολλά επίπεδα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά, έχει αυτοπεποίθηση, ισχυρούς συμμάχους, το δίκαιο στο πλευρό της και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ για να ανταπεξέρχεται χωρίς να ανησυχεί, να τρομοκρατείται ή να πανικοβάλλεται”.

Άλλωστε, όπως έλεγε στο economico αξιόπιστη στρατιωτική πηγή, “δεν βάζουν τους εκτοξευτήρες πυραύλων στην εμβέλεια των όπλων της Αεροπορίας του αντιπάλου”…

Καμία δημοσίευση για προβολή