Πυρετός διαβουλεύσεων για Ευρωπαϊκό “κοκτέϊλ” ρευστότητας χαμηλού κόστους – Στις Βρυξέλλες συζητούν προτάσεις κινητοποίησης κεφαλαίων από τους θεσμούς που θα ξεπερνούν το 1 τρις ευρώ

Προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με στήριξη από την Αθήνα

Πυρετός διαβουλεύσεων τις τελευταίες ώρες, μεταξύ της Κομισιόν και των εθνικών μονίμων αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη του “Μεγάλου Συμβιβασμού” (για το πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης) της προσεχούς Τρίτης στο Eurogroup, πρόγευση του οποίου θα έχουμε σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα στο Euro Working Group.

Μετά την απόρριψη από τη Γερμανία και την Ολλανδία της πρότασης εννιά χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, για την έκδοση ευρωομολόγου, ο συμβιβασμός αναζητείται:

  • στην αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τα κράτη που έχουν έκτακτες ανάγκες στήριξης της οικονομίας τους από ένα κοκτέηλ  ρευστότητας χαμηλού κόστους

Η ρευστότητα αυτή μπορεί να καλυφθεί τόσο από τους υφιστάμενους θεσμούς όσο και από ένα νέο καινοτόμο “Ταμείο” ειδικών συνθηκών. Συγκεκριμένα:

  • Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας  (ESM) με όρους προσαρμοσμένους στην παρούσα κρίση, που δεν θα συνεπάγονται υποχρεώσεις “μνημονίου”.
  • Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα μπορούσε να κινητοποιήσει πρόσθετες εγγυήσεις, αναγκαίες για τον επείγοντα χαρακτήρα της υφιστάμενης κατάστασης.
  • Από την αξιοποίηση του ήδη ανακοινωθέντος μηχανισμού των 100 δισ. ευρώ που μόλις πρότεινε η Κομισιόν για τη στήριξη των εργαζομένων (SURE).
  • Από ένα νέο ευρωπαϊκό Ταμείο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα εγγυημένα ομόλογα

Κορυφαίοι παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι οι παραπάνω Θεσμοί θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν ένα ποσό ίσο με το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ (μεταξύ 1.5 και 1.6 τρισ ευρώ) ικανό να αντιμετωπίσει την κρίση και να αναζωογονήσει την πραγματική οικονομία των κρατών μελών. (Άλλες εκτιμήσεις θεωρούν πιό εφικτο ένα ποσόν που θα κινείτο στα όρια του 1 τρισ ευρώ.)

  • Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν, η Γερμανία έδειξε ήδη το δρόμο αποφασίζοντας πρόσθετη έκδοση χρέους ύψους 356 δισ. ευρώ για υην οικονομία της (πέραν του σχεδίου διάσωσης 600 δισ. ευρώ που η Γερμανία είχε ήδη θεσπίσει, περιλαμβανομένων εγγυήσεων 400 δισ. ευρώ) ποσά που αντιπροσωπεύουν  το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό που η Καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί σωστό για τη χώρα της δεν θα μπορούσε να το αρνηθεί στην Ενωμένη Ευρώπη.

Πρόγευση όλων των ζυμώσεων και των τάσεων που τελικά θα επικρατήσουν στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup θα έχουμε σήμερα το βράδυ από το σχέδιο απόφασης που (ελπίζεται ότι) θα προετοιμάσουν οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών στο Euro Working Group.

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή