«Πυρηνική κρίση» στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, αντίποινα της Ουάσινγκτον για το «πάγωμα» της New START από τη Μόσχα

Αν κάποιος έλεγε, πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια, ότι ο πλανήτης θα βρισκόταν εκ νέου μπροστά στον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών, το πιθανότερο είναι ότι θα αντιμετωπιζόταν με χλεύη από τον περίγυρό του. Ακόμα και με τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ, το ζήτημα των πυρηνικών όπλων έμοιαζε να έχει μπει σε ένα σκοτεινό ντουλάπι της ιστορίας, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.

Νέος Ψυχρός Πόλεμος

Δυστυχώς, σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να έχουν επιστρέψει στις χειρότερες φάσεις του Ψυχρού Πολέμου: μόλις πριν από λίγες ημέρες η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), η οποία έθετε περιορισμούς στον αριθμό των συμβατικών εξοπλισμών και πολεμικού οπλισμού για τις χώρες που την υπέγραψαν (ΝΑΤΟ και Ρωσία), ενώ περιορισμοί είχαν ορισθεί για τα άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, το πυροβολικό, τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ακόμα χειρότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του «παγώνει» τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START (Strategic Arms Reduction Treaty, για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων) κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία και το στόχο που έχουν θέσει για πλήρη στρατιωτική και στρατηγική ήττα της Ρωσίας στην «ειδική επιχείρηση» που διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Αντίποινα

Τώρα, απαντώντας στη Μόσχα, η Ουάσινγκτον, διά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε ότι προχωρα σε αντίποινα και ότι σταματά να παρέχει στη Ρωσία συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το πυρηνικό της οπλοστάσιο (τοποθεσίες φύλαξης όπλων, κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα ακύρωσε τις βίζες σε ειδικούς Ρώσους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι, βάσει της συμφωνίας, είχαν το δικαίωμα να διεξάγουν in situ ελέγχους στις ΗΠΑ – κάτι που αντίστοιχα έκαναν και Αμερικανοί ειδική στη Ρωσία.

Παράλληλα, αν και το αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει στη Ρωσία στοιχεία σχετικά με δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και πυραύλων που εκτοξεύονται από υποβρύχια, δεν θα δίνει στοιχεία τηλεμετρίας από τις δοκιμές αυτές, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι έχει ήδη παραβιάσει τα προβλεπόμενα από τη συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, για την οποία η Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι «νομικά άκυρη», αν και δεν έχει επισήμως αποχωρήσει από αυτή.

Τι προβλέπει η New START

Η συνθήκη New START προβλέπει ότι Ρωσία και ΗΠΑ δεν μπορούν να διαθέτουν περισσότερες από 1.550 ενεργές πυρηνικές κεφαλές και περισσότερους από 700 πυραύλους και υποβρύχια. Επίσης, προβλέπει ενδελεχείς επιτόπιους ελέγχους, ώστε να διαπιστώνεται η συμμόρφωση στις προβλέψεις της συμφωνίας. Οι έλεγχοι είχαν διακοπεί το 2020 λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και είχαν υπάρξει συζητήσεις για την επανέναρξή τους το 2022, ωστόσο τον περασμένο Νοέμβριο η Ρωσία αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Μόσχα, διά στόματος κορυφαίων αξιωματούχων της, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, έχει απειλήσει πλειστάκις με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ενώ ο ίδιος ο Πούτιν δεν απέκλεισε πυρηνική σύγκρουση ευρείας κλίμακας αν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ αναμειχθούν ενεργά στον πόλεμο στην Ουκρανία, με πολλούς δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές να θεωρούν ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας κάθε άλλο παρά αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή