Qatargate: Θύελλα στην ΕΕ, προβληματισμός και φόβοι σε ανώτατο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την έντονη ανησυχία της «κεφαλής» της Κομισιόν -του, ας πούμε, υπουργικού συμβουλίου της ΕΕ, προκαλούν οι διαρκείς αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate, στη «ρουφήχτρα» του οποίου εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή.

«Άκρως ανησυχητικοί ισχυρισμοί»

Ενδεικτικές του κλίματος ανησυχίας και προβληματισμού που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι και οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ενώπιον των αποκαλύψεων δήλωσε ότι «Οι καταγγελίες για διαφθορά σε βάρος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άκρως ανησυχητικές. Οι ισχυρισμοί είναι άκρως ανησυχητικοί, πολύ σοβαροί», προσθέτοντας ότι θα προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας που θα καλύπτει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Μπορέλ: «Τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά»

Επίσης, την ανησυχία του εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, για τις εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τη σχέση με το Κατάρ, αλλά και σχετικά με τις συνέπειες, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι δεν είναι «δικαστής», ωστόσο, επισήμανε ότι «βεβαίως τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα, τα οποία με ανησυχούν ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ο Ισπανός πολιτικός είπε ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποια αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή τις αντιπροσωπείες και προσέθεσε ότι «γίνονται ενέργειες από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις ενέργειες».

Τζεντιλόνι: «Επαίσχυντη υπόθεση»

Με την Ιταλία να βρίσκεται στο επίκεντρο του Qatargate, όπως είναι φυσικό ζητήθηκε και η άποψη κορυφαίων Ιταλών, στελέχων της ΕΕ, με τον επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, να κάνει λόγο για μια «επαίσχυντη υπόθεση», για «ένα σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και ένα «πολύ σοβαρό θέμα». «Αφορά σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλαβαν χρήματα για να κλείσουν τα μάτια στις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, εξειδικεύοντας την «πέτρα» του σκανδάλου και κάνοντας, παράλληλα, λόγο για ενδεχόμενες διορθώσεις και τροπολογίες, η ενεργοποίηση των οποίων πρέπει να αιτιλογείται.

Φόβοι και για άλλα πρόσωπα

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων υποκρύπτουν την υπόρρητη, αλλά εντελώς εμφανή ανησυχία στις Βρυξέλλες, ότι τα όσα έχουν αποκαλυφθεί ως σήμερα αποτελούν απλώς την «κορυφή του παγόβουνου» και ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρξουν και άλλα ονόματα αξιωματούχων της ΕΕ που θα εμπλέκονται στο Qatargate, κάνοντας μια ήδη εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, η οποία πλήττει καίρια τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ακόμα λιγότερο διαχειρίσιμη. Πόσο μάλλον, όταν είναι ήδη γνωστό ότι οι βελγικές διωκτικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα και δεν αποκλείεται να αποκαλύψουν κι άλλα δυσάρεστα νέα για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Καμία δημοσίευση για προβολή