“Άλλαξε ο Μανωλιός” στο ΚΕΕΛΠΝΟ καταγγέλλει ο Μπαργιώτας στη Βουλή

 

Απλή μετονομασία και θολό τοπίο σε σχέση με το διαχειριστικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατήγγειλεο Κώστας Μπαργιώτας Εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ν/σ του Υπ. Υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε «αυτό που γίνεται σήμερα με την αλλαγή του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΕΟΔΥ είναι η αλλαγή της ονομασίας και η αλλαγή από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ, μόνο και μόνο για να μπορεί να λέει ο κ. Πολάκης ότι έκλεισε το επάρατο ΚΕΕΛΠΝΟ και δημιούργησε κάτι καινούριο.

Στην πραγματικότητα οι ίδιοι άνθρωποι, το ίδιο προσωπικό, στο ίδιο κτήριο, λίγο πολύ με το ίδιο οργανόγραμμα, θα κάνουν ακριβώς το ίδιο, δηλαδή αναθέσεις απευθείας κατά παρέκκλιση του δημόσιου λογισμικού. Και εκεί που το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ένα στοιχειώδη έλεγχο ορκωτών λογιστών, στον καινούριο νόμο ο διαχειριστικός έλεγχος εκκρεμεί και θα καθοριστεί σε δεύτερο χρόνο. Από συνθήκες διαφάνειας κακές πάμε σε χειρότερες συνθήκες διαφάνειας. Ούτε εξυγίανση είναι ούτε αναθεώρηση ούτε αλλαγή σε τίποτα».

Μάλιστα, σε σχέση με το προσωπικό προέβλεψε ότι «οι λοιμωξιολόγοι, οι ηπατολόγοι και λοιπές ειδικότητες, κρίσιμες για τον ΕΟΠΥΥ, αν δεν αλλάξετε το ν. 2519, δεν μπορούν να γίνουν γιατροί δημόσιας υγείας. Επίσης, εάν νομίζετε ότι θα μπορέσετε να προσελκύσετε έμπειρους ηπατολόγους και λοιμωξιολόγους με κύρος, με το καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, γιατρούς δηλαδή με τον βαθμό της ωριμότητας και των δυνατοτήτων να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μεγάλα προγράμματα προληπτικής ιατρικής επιδημιολογίας στο γενικό πληθυσμό, σας εύχομαι καλή τύχη. Νομίζω ότι πολύ σύντομα ο ΕΟΔΥ θα έχει το ίδιο πρόβλημα που έχουν και οι ΤΟΜΥ».

Στη συνέχεια, επέκρινε το Υπουργείο για τον ατομικό ιατρικό φάκελο. «Έχω ξαναπεί ότι είναι μια ξεπερασμένη εφαρμογή. Ιατρικός φάκελος που δεν ενσωματώνει απεικονιστικές εξετάσεις, την εικόνα, την πρωτογενή πληροφορία είναι έως και άχρηστος. Και αυτός ο ξεπερασμένος, τον νομοθετούμε τον ξανανομοθετούμε, τον νομοθετούμε πάλι σήμερα, αλλά στην ουσία δεν έχει γενικευτεί η χρήση του. Μου θυμίζει κάποιους ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο με χρόνια οσφυαλγία και έχουν κάνει επτά μαγνητικές το τελευταίο 8μηνο προκειμένου να ξορκίσουν το χειρουργείο. Αυτό μου θυμίζει η διαρκής επανανομοθέτηση πραγμάτων τα οποία δεν εφαρμόζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αμφισβήτησε την πραγματική πρόθεση του Υπουργείου να δημιουργήσει χώρους εποπτευόμενης χρήσης, λέγοντας «Τον Ιούλιο που εμείς καταθέσαμε τροπολογία, ο κ. Μαντάς είχε πει ότι λείπουν κάποιες λεπτομέρειες και ότι σε δεύτερο χρόνο θα νομοθετηθούν. Πολύ φοβάμαι ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν διευθετηθεί. Εδώ είναι ξανά μία δήλωση καλής πρόθεσης για την εφαρμογή των Χώρων Εποπτευόμενης Χορήγησης, αλλά χωρίς Υπουργική Απόφαση, χωρίς λεπτομέρειες, χωρίς εξειδίκευση, πάει στις καλένδες. Για κάποιο μυστήριο λόγο η Κυβέρνηση αποδέχεται την ανάγκη της θεσμοθέτησης των χώρων, αλλά δεν τους θεσμοθετεί».

Καμία δημοσίευση για προβολή