“Αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας” φοβάται ο Κώστας Σημίτης και δείχνει προσφυγή στη Χάγη

Oι προκλητικές ενέργειές της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επανάληψη των εκβιασμών με φόντο το προσφυγικό, φτιάχνουν ένα σκηνικό ιδιαίτερα ανησυχητικό για το μέλλον.

Άν και η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη προς τη γραμμή του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών με την Αγκυρα, εντούτοις στην Αθήνα υπάρχει έντονη ανησυχία για όσα λένε τούρκοι αξιωματούχοι, αλλά και ο ίδιος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και όσα κάνουν με τις γεωτρήσεις και τα ερευνητικά πλοία.

  • Στο κλίμα που δημιουργεί η Άγκυρα, καθόλου δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η  προειδοποίηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξει αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας. Ο κ. Σημίτης προτείνει μάλιστα τη Χάγη για επίλυση της διαφοράς με την υφαλοκρηπίδα.

Σε άρθρο του στα «ΝΕΑ» ο κ. Σημίτης αναφέρει συγκεκριμένα:

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ. Η Συμφωνία του Ελσίνκι του 2003 προέβλεπε, ότι η Τουρκία θα έπρεπε να επιλύσει προηγουμένως υπάρχουσες διαφορές της όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα για να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

“Η Τουρκία άλλαξε στάση μόλις το Ισραήλ βρήκε φυσικό αέριο”…

Η ελληνική κυβέρνηση του 2004 ενέκρινε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και δεν επέμεινε στην τήρηση της Συμφωνίας του Ελσίνκι. Συνεννοήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη προχώρησαν το 2010 – 2011 σε σημαντικό βαθμό. Αλλά τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα απέφυγαν μια συμφωνία.

Το αποτέλεσμα ήταν η Τουρκία να συνεχίζει να προβάλλει διεκδικήσεις ασυμβίβαστες με τις ελληνικές απόψεις τόσο όσον αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη της όσο και ως προς τα όρια της υφαλοκρηπίδας. Οι διαφορετικές αυτές θέσεις αναδείχθηκαν στο επεισόδιο των Ιμίων το 1996. Παρέμειναν από τότε χωρίς να υπάρξουν νέα επεισόδια.

  • Ομως η Τουρκία, ενώ ακολουθούσε μια πολιτική σιωπηρής ανοχής, άλλαξε στάση από τη στιγμή που στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ γεωτρήσεις και διαπιστώθηκαν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ο Ερντογάν εξάγγειλε την ανάγκη άσκησης των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στη «Γαλάζια Πατρίδα».

  • Ποια έκταση καταλαμβάνει η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι ασαφές, αλλά έχουν ήδη προβληθεί από την Τουρκία δικαιώματα νότια της Κρήτης, στην περιοχή της Δωδεκανήσου και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Μια αντιπαράθεση Τουρκίας και Ελλάδας είναι στο άμεσο μέλλον πιθανή».

Και συνεχίζει ο τέως πρωθυπουργός:

«…Ο δρόμος που πρότεινε η Συμφωνία του Ελσίνκι είναι η ενδεδειγμένη τόσο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύρραξη όσο και για να αποδείξει ότι επιθυμούμε την ειρήνη. Η Ελλάδα να προτείνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να επιλυθεί το θέμα των ορίων της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Τουρκίας.»

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή