“Αυλαία” ρίχνει η κυβέρνηση σε δεκατέσσερις λιγνιτικές μονάδες μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια

Με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης δεκατέσσερις λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν την επόμενη οκταετία δίνοντας την θέση τους στις ΑΠΕ και τις μονάδες φυσικού αερίου.

ΔΕΗ και ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί  καλούνται να  αντικαταστήσουν 3.904 MW καθαρής ισχύος συν τα 615 MW της ολοκαίνουριας Πτολεμαίδας 5 που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί και για την οποία η ΔΕΗ φαίνεται να εξετάζει και να διερευνά και εναλλακτικά σχέδια όπως η μετάπτωσή της σε μονάδα φυσικού αερίου.

Ανοίγει έτσι και επίσημα ο δρόμος της απολιγνιτοποίησης που είχε περιγράψει το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας αναφορές για σταδιακή απόσυρση μονάδων από το 2020 -Αμύνταιο 1 και 2, Μεγαλόπολη 3-.

Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν αφού η απόσυρση του λιγνίτη εμφανίζεται ως κεντρική πολιτική κατεύθυνση με ρηξικέλευθα μέτρα που θα εξειδικευτούν στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα ως το τέλος του χρόνου (ΕΣΕΚ).

Το σχέδιο της κυβέρνησης δημιουργεί όμως πολλά ερωτήματα, για την τύχη πάνω από 4.0000 θέσεων εργασίας, για το μείγμα του καυσίμου με το οποίο θα πορευτεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια χωρίς να κινδυνεύει η επάρκεια ασφάλειας του συστήματος αλλά και για το μέλλον των περιοχών που ο λιγνίτης διαπερνά ιστορικά το DNA τους, αποτελώντας σχεδόν αποκλειστική οικονομική δραστηριότητα.

Η Ελλάδα με αυτή της τη δέσμευση -το κλείσιμο το λιγνιτικών μονάδων- εντάσσεται στην ομάδα των προοδευτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είτε έχουν ήδη εγκαταλείψει το κάρβουνο, είτε έχουν δεσμευτεί να το πράξουν ως το 2030.

Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε αναβρασμό, προγραμματίζοντας ραντεβού και συναντήσεις με υπουργούς, βουλευτές και περιφερειακές παρατάξεις προκειμένου να οργανώσουν την άμυνά τους αλλά και να  κατανοήσουν την ταχύτητα με την οποία θα υλοποιηθεί ο νέος σχεδιασμός.

Τις προηγούμενες μέρες στη Δυτική Μακεδονία βρέθηκε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμος Θωμάς καθώς η κυβέρνηση αρχίζει το «μασάζ» με τις τοπικές κοινωνίες που εμφανίζονται θορυβημένες για τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Πρώιμη συζήτηση με πολλά ερωτηματικά για μια σειρά από κρίσιμες παραμέτρους της περιοχής θεωρεί την κουβέντα για το λιγνίτη ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Παναγιώτης Πλακεντάς. Όπως αναφέρει, η μετάπτωση δεν μπορεί να γίνει με «τουφεκιές στον αέρα». Χρειάζεται να είναι δίκαιη και ομαλή και αυτό προϋποθέτει  διάλογο και χρόνο προσαρμογής.

Ο κ. Πλακεντάς επισημαίνει ότι η συζήτηση για το κλείσιμο μονάδων σε μια κοινωνία που το 80% απασχολείται στα εργοστάσια και στα ορυχεία της ΔΕΗ προκαλεί ανασφάλεια και αναστάτωση. Τονίζει ότι πριν αποφασίσουμε με τι καύσιμο θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει πρωτίστως να λύσουμε τα θέματα της τηλεθέρμανσης που ανοίγει ο άμεσος σχεδιασμός για λουκέτα εργοστασίων,  το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5, της μετεγκατάστασης τεσσάρων οικισμών αλλά και της αποκατάστασης των εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων.

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή  Χατζηδάκη έχει προγραμματίσει τις επόμενες μέρες και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος. Όπως αναφέρει στην περιοχή πάνω από το 50% του κόσμου απασχολείται στα εργοστάσια της ΔΕΗ.

Oλόκληρη η οικονομία της Μεγαλόπολης έχει στηθεί πάνω στα θεμέλια της λιγνιτικής παραγωγής, και το λουκέτο στις μονάδες ισοδυναμεί με μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας καθώς μόνο η μονάδα 5 φυσικού αερίου που θα συνεχίσει να λειτουργεί δεν μπορεί να καλύψει το τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί. Ο προβληματισμός μεγαλώνει από το σχέδιο για “σβήσιμο” της Μεγαλόπολης 3 μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2020 που είναι συνδεδεμένη και το σύστημα της τηλεθέρμανσης της πόλης.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή