"Χάλια" πέρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο τελευταίο του Eurogroup - Έντονη η κριτική για τις προεκλογικές παροχές

Αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική των συναδέλφων του στο Eurogroup βρέθηκε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι ενστάσεις για τις πρόσφατες προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και την αθέτηση των δεσμεύσεων της, κορυφώθηκαν στην παρέμβαση του   Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM – τον οποίο ο κύριος Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως θα τον «έκοβε αν τον είχε φοιτητή» για τις «ανοησίες» που έχει πει- εξέφρασε τη λύπη του γιατί η κυβέρνηση νομοθέτησε μονομερώς και παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα, παροχές όπως η κατάργηση του αφορολογήτου που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα, αλλά και για την τύχη των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η κακή είδηση όμως ήταν ότι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο «έδειξε» τη δυσφορία του  προαναγγέλλοντας ότι για την τύχη του αφορολογήτου θα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση με το Eurogroup, πιθανόν στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Άλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης…

Η άλλη «κακή είδηση» του Eurogroup ήρθε από το ΔΝΤ, η Γενική Διευθύντρια του οποίου μετέχει επίσης στις συναντήσεις του Λουξεμβούργου. Και οι ειδήσεις αυτές από το ΔΝΤ ήταν:

  • Η επιβεβαίωση ότι το Ταμείο δεν έχει ακούσει ξανά τίποτε εδώ και σχεδόν τρεις μήνες (μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον) για την περίφημη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του από τη χώρα μας (άλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης…).Ο  εκπρόσωπός του μάλιστα υπογράμμισε και ότι η Αθήνα πρέπει να ζητήσει την έγκριση του Eurοgroup για κάτι τέτοιο.
  • Η Έκθεση που παρέδωσε χθες το ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, δείχνει ότι τα σύννεφα «πυκνώνουν» πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς διαπιστώνει ανησυχητική οικονομική επιβράδυνση, μεταρρυθμιστική κόπωση και προβλήματα για χώρες με χρέη όπως η Ελλάδα που χρειάστηκαν οικονομική στήριξη –και την οποία την είχαν όσο η υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζε μετά το 2012 και ως τώρα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ