“Δεν αλλάζει το όνομα της χώρας μας, απλά συμπληρώνεται” είπε στη Βουλή ο Ζάεφ

Συνεχίζεται η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές που θα πρέπει να υπερψηφιστούν στην πΓΔΜ για την κύρωση της συμφωνίας  των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει σήμερα ότι ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό να ασκήσει πίεση σε θεσμούς ή σε δικαστήρια.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ προχώρησε σε αυτή τη δήλωση, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του κόμματος VMRO, και ζήτησε οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν το μέλλον της χώρας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA, μιλώντας στο κοινοβούλιο ο κ. Ζάεφ είπε πως το «όνομα της χώρας δεν αλλάζει, απλά συμπληρώνεται».

«Σχετικά με το ονοματολογικό και τη συμφωνία με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ζητήσουμε εξουσιοδότηση και να ρωτήσουμε τον λαό» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής της πΓΔΜ, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας, και της σημερινής δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Μοναδική «διαφοροποίηση» θεωρείται η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Φέριντ Μούχιτς, ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, που δήλωσε χθες ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.

Πλέον, με τον Φέριντ Μούχιτς να έχει ξεκαθαρίσει την στάση του, οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Διαβάστε επίσης: Φορτισμένη αντίστροφη μέτρηση για τη σημερινή πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή