” Δεν θα βγούμε τώρα στις αγορές” μας ενημέρωσε ο Τσίπρας από το Euronews – Τι λέει για εκλογές

«Αυτό που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, είναι ότι φτιάξαμε ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Euronews.

Αποσπάσματα της συνέντευξης στην ελληνική υπηρεσία του Euronews και την δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα που παραχώρησε,ο Αλέξης Τσίπρας, είχαν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες, αλλά χθες μεταδόθηκε ολόκληρη.

Σε αυτήν, και ερωτηθείς εάν μπορεί να πει καθαρά ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει: «Το λέω καθαρά, αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι».

«Αν δεν τους πιάνουμε;» ερωτάται ο κ. Τσίπρας, για να απαντήσει πως, «αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους, βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε». «Αυτό είναι υποχρέωσή μας» συνεχίζει, προσθέτοντας ότι «όταν μια χώρα έχει υποχρεώσεις, όπως και ένα νοικοκυριό έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις».

Ο πρωθυπουργός σχολιάζει ότι, δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα χρεοκοπημένη, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει 180% του ΑΕΠ χρέος και πως «αυτό που καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους».

«Αυτό, λοιπόν, είναι που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, συν το γεγονός ότι φτιάξαμε και αυτό το “μαξιλάρι” ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια» προσθέτει ο κ. Τσίπρας, «επισημοποιώντας» επί της ουσίας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει στις αγορές νωρίτερα από το 2020…

«Σιβυλλική» δήλωση για τον χρόνο των εκλογών

Περισσότερα σε λέξεις

Ο πρωθυπουργός ερωτάται και για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, τονίζοντας ότι ήταν ξεκάθαρος στη Θεσσαλονίκη, κατά την παρουσία του στην 83η Διεθνή Έκθεση. «Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία και μάλιστα εξήγησα το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη, στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες -εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους- δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας» υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει: «Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα: στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας και οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019». «Δεν αποτελεί στόχο ούτε στρατηγική ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές» σημειώνει, ερωτηθείς εάν αποκλείει το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο.

Η δήλωση αυτή του κ. Τσίπρα προκαλεί προβληματισμό, καθώς, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, την περασμένη Κυριακή, είχε αφήσει ανοιχτό, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο να μην εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία, ενισχύοντας έτσι το σενάριο που, αυτήν την στιγμή, φαντάζει ως επικρατέστερο: τριπλές κάλπες -ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές- τον Μάιο του 2019.

Ενδέχεται ωστόσο να κρύβει και ένα στοιχείο αιφνιδιασμού, καθώς η δήλωση του πρωθυπουργού δεν αποκλείει το σενάριο της διεξαγωγής εθνικών εκλογών νωρίτερα από τον Μάιο του ερχόμενου έτους και, πάντως, όχι μαζί με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ερωτηθείς, δε, για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι και για το αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει «συγγνώμη» από τους ανθρώπους που βίωσαν την τραγωδία, ο πρωθυπουργός δίνει την δική του εκδοχή: «Συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου».

Η ΝΔ για τις συντάξεις

«Ο κ. Τσίπρας άφησε και πάλι μισόλογα για το αν θα κόψει τις συντάξεις που ο ίδιος ψήφισε και η ΝΔ καταψήφισε» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία.

Και προσέθεσε: «Τα πράγματα είναι απλά: Αν δεν είχε βάλει τη χώρα σε τέταρτο άτυπο μνημόνιο, δεν θα χρειαζόταν καμία διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το αν θα κοπούν οι συντάξεις. Μέχρι να πάρει το πράσινο φως -όπως του ευχόμαστε- ας ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους για την “ευχή” που τους έδωσε προ εβδομάδος να μην μακροημερεύσουν, για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό».

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή