“Δύσκολος” μήνας ο Μάρτιος για Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ

Δύσκολος μήνας αποδείχθηκε ο Μάρτιος για Βιομηχανία και Λιανικό Εμπόριο σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παραμένει αμετάβλητος τον Μάρτιο στις 101,3 μονάδες, όπως και τον Φεβρουάριο, όμως τα επιμέρους στοιχεία αποκαλύπτουν αρνητικές εξελίξεις στους βασικούς πυλώνες της ελληνικής αγοράς.

Ανάμεικτα είναι τα μηνύματα της αγοράς, καθώς θετικές εξελίξεις όπως η τυπική έξοδος από τα μνημόνια και η έκδοση 10ετούς ομολόγου, έφεραν αισιοδοξία. Από την άλλη πλευρά, η παρατεταμένη, άτυπη προεκλογική περίοδος συγκρατεί τις πραγματικές δυνατότητες των παραγωγικών κλάδων, με επιχειρήσεις και επενδυτές να περιμένουν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνολική επίδοση είναι η υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μεγαλύτερη από την  αντίστοιχη περυσινή του ίδιου μήνα που είχε καταγραφεί στις 99 μονάδες.

Στη Βιομηχανία και το Λιανικό εμπόριο καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, σε αντίθεση με τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες όπου σημειώνεται έντονη βελτίωση. Αντίστοιχα, στην πλευρά των νοικοκυριών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακάμπτει ελαφρά, διατηρώντας τη γενική ανοδική τάση των τελευταίων μηνών.

Εκλογές και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η σχεδόν συνεχής αυτή άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι αναμενόμενη σε προεκλογική περίοδο, με βάση και την εμπειρία από προηγούμενα χρόνια. Στην πλευρά της παραγωγής, η μέτρηση αυτού του μήνα επιβεβαιώνει ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη στάση αναμονής καθώς προσεγγίζουμε μια σύνθετη εκλογική διαδικασία (ευρωεκλογών, περιφερειακών και εθνικών).

Η έξοδος από το μνημόνιο. Το κλίμα κινείται οριζόντια, άλλοτε με βελτίωση και άλλοτε με επιδείνωση σε επιμέρους κλάδους. Στο διάστημα αυτό ουσιαστικές και μη αναμενόμενες μεταβολές δεν έχουν επέλθει στην οικονομική πολιτική, με εξαίρεση τη διάσταση ορισμένων παροχών και επιδομάτων.

Η επιστροφή στις αγορές. Η πρόσφατη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου, με έκδοση 10ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2010 και επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο του 4%, αντανακλά σταδιακά ανερχόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Περισσότερα σε λέξεις

Το “τζαρτζάρισμα” με τους θεσμούς δυσχεραίνει το κλίμα. Όπως, αναφέρουν οι αναλυτές του Ιδρύματος,  η χώρα απέχει σημαντικά από την επενδυτική βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης και την ομαλή χρηματοδότησή της, υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας μετα-μνημονιακής παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό και λοιπό οικονομικό περιβάλλον δείχνουν τάση για σχετική επιδείνωση.

Συνολικά, η συνέχιση της τάσης αναμονής στις προσδοκίες δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα εξαρτηθεί την προσεχή περίοδο από τις επιμέρους αποφάσεις πολιτικής και την εφαρμογή εκκρεμουσών μεταρρυθμίσεων (όπως για τη διαχείριση «κόκκινων δανείων», τη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και άλλα), καθώς και τις εξελίξεις στις δημοσιονομικές επιδόσεις.

Συνοπτικά οι επιμέρους κλάδοι όπως ανακοίνωσε το ΙΟΒΕ:

Βιομηχανία: Το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να ενισχύεται.

Κατασκευές: Οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύονται, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση.

Λιανικό Εμπόριο:  οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν αισθητά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα φαίνεται να διογκώνονται.

Υπηρεσίες: Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση ανακάμπτουν, εξέλιξη που τροφοδοτεί θετικά και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της απασχόλησης.

Καταναλωτική Εμπιστοσύνη: Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται οριακά, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση και για την ανεργία. Θετικά κινούνται επίσης οι προβλέψεις της πρόθεσης για αποταμίευση

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή