“Ε! όχι, Αλέξη μου…αυτό δεν θα στο συγχωρήσω ποτέ” – Νέες αποκαλύψεις του Γιάν(ν)η για τη βραδιά του δημοψηφίσματος (video)

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει τις αποκαλύψεις για τη βραδιά του δημοψηφίσματος, όταν είχε επικρατήσει το «Όχι».

Μιλώντας στο OPEN TV και την Ελλη Στάη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε τι έγινε το βράδυ του δημοψηφίσματος στο Μέγαρο Μαξίμου και τι είπε με τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο.

Πρόκειται για ένα βίντεο-εξομολόγηση του Γιάνη Βαρουφάκη στη σύζυγό του Δανάη Στράτου από τις κρίσιμες ημέρες του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε μία ανάσα από την επιστροφή στη δραχμή με τον ίδιο να βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο OPEN TV, ήταν ιδέα της γυναίκας του η δημιουργία αυτού του βίντεο. Χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Ήθελε ως καλλιτέχνης να αποτυπώσει με τον δικό της τρόπο αυτές τις μέρες, βοηθώντας με παράλληλα να κρατήσω εγώ ένα ημερολόγιο. Εγώ δεν είχα τον χρόνο τότε να το κάνω αυτό. Έχω τουλάχιστον 350 βίντεο από εκείνες τις ημέρες».

Στο βίντεο φαίνεται να εξηγεί στη σύζυγό του Δανάη τα όσα είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα λίγα λεπτά νωρίτερα, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου:

Διαβάστε όσα λέει στο συγκεκριμένο βίντεο:

Περισσότερα σε λέξεις

«5 Ιουλίου, 61,5% το “Όχι”, απίστευτο! Του είπα ότι κοίτα, αυτό το 61,5% είναι τεράστιο κεφάλαιο που πρέπει να το χρησιμοποιήσεις.
Ένα κεφάλαιο το οποίο πρέπει να το διαχειριστείς με μεγαλύτερο σεβασμό απ’ αυτόν που έδειξες στον λαό αυτόν εδώ έξω πριν από το δημοψήφισμα.
Και το μεγάλο έγκλημα, και αυτό δεν θα σ’ το συγχωρήσω ποτέ, του λέω, και το ξέρεις ότι το λέω με αγάπη αλλά το λέω και το εννοώ κιόλας, είναι ότι έδωσες τα πρωτογενή ερήμην του υπουργού Οικονομικών και δώσατε τα πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο αμέσως δίνει το χρέος και μετά άμα σου πάρουν εσένα, του πρωθυπουργού της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τη λιτότητα, που είναι τα πρωτογενή και το χρέος, γιατί να σου δώσουν οτιδήποτε άλλο;

Όταν δίνεις στον εχθρό την αίσθηση ότι μπορεί να επιλέξει ποιους συνεργάτες σου θα κάψει και ποιους θα αφήσει, σε έχει ακυρώσει εσένα.
Μου λέει, αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος για να μη στοχοποιούν εσένα και να πάρεις εσύ το Οικονομίας, να πάρει ο Ευκλείδης το Οικονομικών.

Ε όχι, Αλέξη μου, και να σου πω γιατί όχι…

Εμένα με γνώρισες επειδή έχω κάνει όλη αυτή τη δουλειά για το χρέος. Ζω, αναπνέω, σκέφτομαι, ονειρεύομαι τη μείωση του χρέους. Έχω όλα αυτά τα σχέδια για τη μείωση του χρέους.

Το μόνο που με νοιάζει είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, η λιτότητα, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του χρέους και την αναδιανομή του εισοδήματος. Τίποτα άλλο δεν με ενδιαφέρει.

Το να πάρω εγώ το Οικονομίας για να έχω ένα υπουργείο, για να είμαι κι εγώ υπουργός;

Εγώ του λέω ρε Αλέξη, θυμάσαι γιατί ήρθα εγώ εδώ; Γιατί μου ζήτησες να έρθω να σε βοηθήσω σε αυτά τα ζητήματα. Και βουλευτής έγινα όχι γιατί ήθελα να είμαι βουλευτής, αλλά γιατί δεν ήθελα να είμαι δοτός υπουργός.

Εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα παραπάνω από το να διαφυλάξω την αξιοπρέπειά μου και αύριο να φύγω, βοηθώντας παράλληλα τον άνθρωπο που θα με αντικαταστήσει, που είναι ο πιο κοντινός μου εκεί μέσα, ο Ευκλείδης.

Αυτή είναι η δική μου η ευθύνη. Και ξέρεις κάτι; We live to fight another day. Γιατί αυτός ο αγώνας μόλις τώρα ξεκινάει, Δανάη. Μόλις τώρα ξεκινάει».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ