Ο άγνωστος διάλογος Μητσοτάκη Ερντογάν – “Εγώ δεν σε προκάλεσα, εσύ όμως με προκαλείς συνεχώς”. Πως σκέφτεται η κυβέρνηση να απομονώσει διπλωματικά την Τουρκία. Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γιατί ο Ερντογάν προτρέπει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν Μητσοτάκη

Η “απομόνωση της Τουρκίας” αποτελεί τον βασικό διπλωματικό στόχο της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από ταυτόσημα ρεπορτάζ του Κυριακάτικου Τύπου που στηρίζει τις κυβερνητικές θέσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τις διαρροές των “διαλόγων Μητσοτάκη – Ερντογάν” στο Λονδίνο, επιχειρείται να επισημανθούν οι “κόκκινες γραμμές” της χώρας στην παρατεταμένη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών, στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής απέναντι στον συνομιλητή του στο θέμα του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, επισημαίνοντάς του πως:

  • “Η συμφωνία είναι άκυρη. Είναι σαν να λέει ότι η Ελλάδα και η Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχτώ και δεν πρόκειται να το δεχτεί και η ΕΕ. Αυτό μόνο επανεκκίνηση στις σχέσεις μας δεν είναι, όπως είχαμε συμφωνήσει στη Νέα Υόρκη. Εγώ δεν σε προκάλεσα, εσύ όμως με προκαλείς συνεχώς”.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται ότι δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις του, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην εν συνεχεία επικύρωση από την Τουρκική Βουλή της συμφωνίας με τη Λιβύη. “Κινούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο” φέρεται να απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, επιχειρώντας να κλείσει τη συζήτηση στο θέμα αυτό: “θα διαβάσεις τη συμφωνία και θα δεις ότι … δεν υπάρχει πρόβλημα”. Και πρόσθεσε με νόημα: «να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι».

Τώρα, τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης της Άγκυρας, με βασικό επιχείρημα ότι “τα κείμενα τα οποία επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα, ούτε και πρόκειται τελικά να κυρωθούν. Και αυτό γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη τα ελληνικά νησιά”.

Ήδη,όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αίγυπτος και το Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ -το οποίο πάντα τηρούσε «ίσες αποστάσεις» απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία- ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γειτονικής χώρας. Με πρώτο τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα”.

Ο ρόλος του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης

Η ελληνική κυβέρνηση – όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής- “θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει”. Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν μάλιστα ότι “αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης -που έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία- επισκέπτεται τη χώρα μας την ερχόμενη Τετάρτη”.

  • Με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,  ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης υπογραμμίζει ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι τελικά η συμφωνία αυτή θα καταρρεύσει εν τη γεννέσει της και -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- “θα συνεχίσει ο αγώνας έτσι ώστε να γίνει πράξη”.

Τα επιχειρήματα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα. Κι αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία η οποία έχει οδηγηθεί σε πολιτική απομόνωση.

  • ’Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ο ίδιος θα θέσει το ζήτημα  στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διασφαλίσει ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα περιλαμβάνεται αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία. 

Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να απευθυνθεί στους εταίρους με αφορμή τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας. Βασικό επιχείρημά του θα είναι ότι:

  • Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών. Τουρκία και Λιβύη δεν είναι συνορεύουσες χώρες, δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν, ούτε παρακείμενες, ούτε έναντι ακτές. Συνεπώς, είναι κείμενο το οποίο δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα και δεν επηρεάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, καθώς η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Επιπλέον αναμένεται να επιχειρηματολογήσει ότι “το έγγραφο αυτό πάσχει νομικά και από άλλες πτυχές του, καθώς δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για την υπογραφή του από τη Λιβυκή πλευρά, όπως προκύπτει  και από τις αντιδράσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης. Πέραν, δηλαδή, από τα ουσιαστικά ελαττώματά της η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, όμως, είναι δηλωτική, εσκεμμένης πρόκλησης έντασης τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο”.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή