“Έσπασε ο τσαμπουκάς” για την πρώτη κατοικία – Παραμένει δέσμια των θεσμών η κυβέρνηση…

 

Εντός ή εκτός μνημονίων, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά, ότι οι θεσμοί κάνουν «κουμάντο» στην χάραξη πολιτικής. Από τις εύκολες και πρόωρες, όπως φάνηκε διακηρύξεις για τη θωράκιση της πρώτης κατοικίας, περάσαμε στην άτακτη υποχώρηση των κυβερνητικών θέσεων, με Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Κομισιόν να επιβάλουν τους όρους τους.

Αφού ο «τσαμπουκάς» έσπασε, τώρα μπορούμε ψύχραιμα να δούμε τα στοιχεία και το πόσοι πραγματικά θα ωφεληθούν από τη νέα ρύθμιση που αναμένεται να ενεργοποιηθεί προς το τέλος Απριλίου.

Αφού ξεχάσουμε τα πρώτα στοιχεία που είχαν βγει από κυβερνητικές πηγές για ρύθμιση σχεδόν 12 δις ευρώ δανείων, 220.000 χιλιάδων δανειοληπτών με περίπου 2 δις ευρώ επιχειρηματικών δανείων, περνάμε στη νέα πραγματικότητα.

Οι τράπεζες έχουν προβολές για ρύθμιση περίπου 150.000 δανείων τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 10 δις ευρώ. Συνήθως, τα τραπεζικά στοιχεία επαληθεύονται συχνότερα από τις πολιτικές υπερβολές, αλλά ακόμα υπάρχουν αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα.

Οι θεσμοί καλοβλέπουν τη νέα ρύθμιση. Δεν μπορεί να θεωρηθούν καλά νέα για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, ότι οι τράπεζες και οι αυστηρότεροι των θεσμών, θεωρούν «καλή» τη νέα ρύθμιση. Μάλιστα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg ξεκίνησαν οι θετικές διαρροές από τους θεσμούς.

Μιλώντας στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας, τρεις αξιωματούχοι τόνισαν ότι το πράσινο φως των θεσμών είναι απαραίτητο ώστε να εκταμιευτεί το περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Επίσης, τόνισαν ότι νόμος μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση και πως η τελική εκτίμηση πιθανότατα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Για (ν)τροπολογία κάνει λόγο η ΕΚΠΟΙΖΩ. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών “Η Ποιότητα της Ζωής” είκοσι παρατηρήσεις «για την (ν)τροπολογία της δήθεν προστασίας της κύριας κατοικίας», όπως αναφέρεται  από την ΕΚΠΟΙΖΩ.

Ανάμεσα σε άλλα, οι αναλυτές της Ένωσης επισημαίνουν ότι:

[more]

  • Η τροπολογία δεν αφορά θεσμό συλλογικής ρύθμισης των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά ένα πρόγραμμα ρύθμισης περιορισμένων δανείων, το οποίο προσφέρεται ως συμβολικό και πενιχρό αντίτιμο για την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη, όσον αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας.
  • Το πρόγραμμα έχει περιορισμένη διάρκεια, ως εκ τούτου δεν πρόκειται για θεσμό προστασίας ρύθμισης των χρεών.
  • Το πρόγραμμα δεν αφορά οφειλέτες που είναι ήδη σε αδυναμία και βρίσκονται την 31.12.2018 σε μία προσωρινή ρύθμιση (π.χ. καταβολής μόνο τόκων).
  • Το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται αν ο δανειολήπτης ή άλλα μέλη της οικογένειάς του έχουν κινητή ή ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει το ποσόν των 80.000 ευρώ.
  • Το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται αν η εξασφαλισμένη οφειλή, όπως έχει διογκωθεί με τόκους υπερημερίας και τα έξοδα, υπερβαίνει το ποσόν των 130.000 ευρώ.
  • Οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να περιφρονήσουν την αίτηση που υποβάλλεται στην πλατφόρμα, να μην απαντήσουν ποτέ σε αυτή ή να προβάλλουν οποιαδήποτε άλλη πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση, με την πάροδο μηνός, η διαδικασία «ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ».
  • Οι τράπεζες έχουν κίνητρο να περιφρονήσουν τη διαδικασία και την πλατφόρμα. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αίτηση του δανειολήπτη που αναγκάζεται να προσφύγει στα δικαστήρια, επειδή αρνήθηκαν οι τράπεζες να συμμετάσχουν στη διαδικασία, θα του επιβληθεί χρηματική ποινή μέχρι το 5% της οφειλής του, με ανώτερο το ποσόν των 5.000 ευρώ και ελάχιστο το ποσόν των 1.500 ευρώ!! Ούτε λόγος δε για κύρωση στην τράπεζα που θα περιφρονήσει τη διαδικασία και την περίφημη «πλατφόρμα»!
  • Είναι απίθανη η περίπτωση κάποιας άξιας λόγου διαγραφής οφειλής. Λόγω της σώρευσης των προϋποθέσεων για την ένταξη στη ρύθμιση που εφαρμόζονται, το όφελος δεν θα υπερβαίνει κάποια μικρή έκπτωση και αυτή θα τη λάβει ο δανειολήπτης μόνο αν έχει τηρήσει τη ρύθμιση για 25 έτη ή μέχρι τα ογδόντα του.
  • Αν στο μέλλον (στα προσεχή 25 έτη) περιέλθει και σε πρόσκαιρη αδυναμία δεν θα χάσει μόνο την ασήμαντη έκπτωση αλλά θα πρέπει να επιστρέψει και την όποια (απροσδιόριστη) επιδότηση.

Όπως τονίζεται σχετικά, η ΕΚΠΟΙΖΩ «δεν κλήθηκε να υποβάλει τις παραπάνω παρατηρήσεις της στην Επιτροπή της Βουλής», όμως πληροφορήθηκε, ότι οι εκπρόσωποι των τραπεζών που ήταν παρόντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους προς την Κυβέρνηση».

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή