“Φρένο” στην Ανάπτυξη “γιατι δεν υπάρχουν επενδύσεις” και ακριβότερο χρέος, βλέπουν οι διεθνείς αναλυτές

Αλλάζει ο άνεμος στην ευρωπαϊκή Οικονομία και θα συμπαρασύρει και την ελληνική ανάπτυξη! Ανάμεικτα είναι τα μηνύματα για την  ελληνική οικονομία, στην νέα έκθεση της Capital Economics.

Από τη μία πλευρά αναγνωρίζονται οι θετικές προοπτικές της δημοσιονομικής χαλάρωσης, από την άλλη αναμένεται σημαντική επιβράδυνση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Μπορεί το 2019 να φαίνεται άνοδος της τάξης του 1,5%, όμως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική Οικονομία ήταν για πολλα χρονια στην προστατευτική “φούσκα” των μνημονίων. Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον ήταν θετικό και οι ευρωπαϊκές Οικονομίες γνώρισαν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τώρα όλα αλλάζουν. Οι αναλυτές βλέπουν φρένο την επόμενη διετία καθώς δεν υπάρχουν απαραίτητες επενδύσεις που θα τροφοδοτούσαν μία καλύτερη πορεία. Στις αρνητικές προοπτικές, συμβάλει και η πτώση της ζήτησης στην υπόλοιπη Ευρώπη που αναμένεται να  βάλει περιορίσει τις ανοδικές τάσεις των ελληνικών εξαγωγών.

Στα θετικά, είναι η ένταση της κατανάλωσης, καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση σε ανεργία και πληθωρισμό αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση.

Οι παροχές και το γενικότερο “ζεστό” προεκλογικό κλίμα, εκτιμάται ότι δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για περισσότερες δαπάνες από τα νοικοκυριά, που σημαίνει ότι θα κινηθεί περισσότερο χρήμα στην αγορά. Βέβαια, τα πραγματικά αποτελέσματα δεν κρίνονται από τα στοιχεία της προεκλογικής περιόδου, αλλά μεσοπρόθεσμα, σε βάθος μηνών.

Οι Λονδρέζοι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία αναμένεται μεγαλύτερη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά τονίζεται ότι θεωρείται απίθανο να γίνει στον απαιτούμενο βαθμό για την υποστήριξη της ανάπτυξης.

Παράλληλα, θα είναι οι μεγάλες πληρωμές χρέους, που θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει υψηλά τα φορολογικά βάρη, που περιορίζουν την αγορά.

Σημαντική για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, θα είναι η εξέλιξη του χρέους. Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα αυξηθούν. Μία επιδείνωση που θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος δανεισμου. Μπορεί τώρα τα επιτόκια των ομολόγων ειδικά του 10ετούς και του 5ετούς να φλερτάρουν με χαμηλά 13 ετών, αλλά σύμφωνα με την Capital Economics το 10ετές θα αυξηθεί στο 3,75% τον επόμενο χρόνο, για να φτάσει το 4% το 2021.

Η πιθανή επιδείνωση του κόστους δανεισμού από τις αγορές, είναι και ένας από τους λόγους που το οικονομικό επιτελείο, θέλει να εκμεταλλευτεί την σημερινή θετική συγκυρία και να ανταλλάξει τώρα το ακριβό χρέος με φτηνό.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή