“Φρένο” στους επαγγελματίες οφειλέτες εταιρειών ενέργειας βάζει το νέο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

Νέο πλαίσιο προκειμένου να φρενάρουν τους “επαγγελματίες” οφειλέτες των εταιρειών προμήθειας ενέργειας στη μετακίνησή τους από εταιρεία σε εταιρεία, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία µε τη Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας, είναι να δηµιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο που θα δυσκολεύει τη µετακίνηση από εταιρεία σε εταιρεία όσων έχουν οφειλές.

Ως μία λύση προτείνεται η δημιουργία «Τειρεσία» και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές λογαριασμών ρεύματος. Πρόκειται για για τη δημιουργία μιας λίστας με πελάτες εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι έχουν εντοπιστεί συστηματικά να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς.

Για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, προϋποθέτει είναι η συμφωνία όλων των προμηθευτών ρεύματος προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Να υπενθυμίσουμε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2019 η ΔΕΗ έχει βάλει σε εφαρμογή ένα νέο, απλούστερο και αυτοµατοποιηµένο σύστηµα διακανονισµού οφειλών, που δηµιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία µείωση των συσσωρευµένων ληξιπρόθεσµων οφειλών προς την επιχείρηση, που αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:”Εσπασε” το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα ρύθμιση

Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών προβλέπει χαμηλότερη προκαταβολή και έως 24 δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η διαδικασία έγκρισης είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης.

Το ύψος της προκαταβολής και οι δόσεις κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής, ως εξής:

  • Για χρέος έως 500 ευρώ, προκαταβολή 10 % και 5 μηνιαίες δόσεις.
  • Από 500 ως 1000 ευρώ, προκαταβολή 10 % και 8 μηνιαίες δόσεις.
  • Από 1000 ως 2000 ευρώ, προκαταβολή 15 % και 12 μηνιαίες δόσεις.
  • Από 2000 ως 3000 ευρώ, προκαταβολή 20 % και 18 μηνιαίες δόσεις.
  • Από 3000 ευρώ και πάνω υπάρχουν δύο εναλλακτικές: προκαταβολή 20 % και 18 μηνιαίες δόσεις ή προκαταβολή 30 % και 24 μηνιαίες δόσεις.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ