“Για να αλλάξει το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς χρειάζεται η έγκρισή μας” διαμηνύει η UNESCO στον Ερντογάν

Καμία δικαιοδοσία δεν έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς διαμηνύει η UNESCO σχετικά με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του δικτύου Sputnik, ανέφερε ότι πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μία τέτοια απόφαση θα πρέπει τα να υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO και να εγκριθεί, προκειμένου να προχωρήσει.

«Οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιά. Εάν μία χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και θέλει να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της UNESCO.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερντογάν σε προεκλογική του συγκέντρωση τόνισε ότι «η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι “Ισλάμ μπολ” (σσ.άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς:

«Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: “Όσον αφορά στην Αγιά Σοφία, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν;” Κι έτσι τους είπα “όχι”. Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τί σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο “μουσείο” και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή