“Η χώρα χρειάζεται μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας” δήλωσε ο πρωθυπουργός

“Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα: Η αγορά αντιδρά με υπέρμετρη ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεταφέροντας πολλούς εργαζόμενους στη μαύρη και, κυρίως, στην υποδηλωμένη απασχόληση”.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, επισημαίνοντας:

“Το είδαμε άλλωστε με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης ξεκάθαρα στα στοιχεία του Αυγούστου που μας έδωσε η ΕΡΓΑΝΗ. Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν οδήγησε σε αύξηση απολύσεων, αντιθέτως έφερε το καλύτερο 8μηνο όλων των εποχών στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων και το καλύτερο αποτέλεσμα Αυγούστου από το 2014.

Έτσι καταρρίπτονται οι οπισθοδρομικές ιδεοληψίες. Με θάρρος και επιμονή στην αλήθεια των αριθμών. Αντίστοιχες στρεβλώσεις υπάρχουν πολλές που πρέπει να αρθούν.

  • Η χώρα χρειάζεται μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας. Με κανόνες για τους εργοδότες. Με αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία”, επισήμανε.
  • Μίλησε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα.
  • Δήλωσε ότι θα αναβαθμιστεί το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που θα απεικονίζει, πλέον, όλες τις μονάδες εργασίας στη χώρα.

Έτσι θα διευκολυνθεί ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, όπως και κάθε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες και εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου. Και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Ενώ τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Καμία δημοσίευση για προβολή