“Καμπανάκια” κινδύνου από Ε.Ε και ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η παρέμβαση Σόλτς και οι δυσοίωνες προβλέψεις

Πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη, η οικονομία της οποίας κινείται σε περιβάλλον έντονης αστάθειας. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις ευρύτερες εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο, επικρατεί κατάσταση εγρήγορσης και διάχυτης ανησυχίας για τα μελλούμενα.

Το πρώτο ηχηρό “καμπανάκι” χτύπησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, στον απόηχο των παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων, του Brexit, αλλά και των εμπορικών πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη,  εκτίμησε ότι τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά, η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό από εκείνον που προβλεπόταν πριν από μερικούς μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η  Κομισιόν υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για τις 19 χώρες του ευρώ στο 1,1% φέτος από 1,2% που εκτιμούσε  τον Ιούλιο, και στο 1,2% το 2020 και το 2021, από 1,4% προηγουμένως.

Και  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως,  προειδοποιεί την Ευρώπη να προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για οικονομική κάμψη, καθώς οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της περιοχής αυξάνονται και η νομισματική πολιτική εξαντλεί τα «όπλα» της.

Το Ταμείο εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 1,2% φέτος. Στις εκτιμήσεις του Απριλίου, το Ταμείο εκτιμούσε ότι ο ρυθμός θα είναι 1,3%. Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με την περσινή ανάπτυξη 1,9%.Το 2020 και το 2021 η ανάπτυξη του μπλοκ θα διαμορφωθεί στο 1,4%, επίσης χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,5% και τις δύο χρονιές.

Ηχηρό μήνυμα από  Σολτς

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου,  το εκτενές άρθρο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, στους FT για επίσπευση της τραπεζικής ενοποίησης. Ο κ. Σόλτς τάσσεται υπέρ μιας μορφής πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, την οποία η Γερμανία αντιμάχεται σφόδρα για χρόνια, βάζοντας βεβαίως και κάποιους αστερίσκους. Να σημειωθεί πως όλοι οι προκάτοχοι του Σολτς αρνούνταν ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε ρύθμιση θα ανοίγει το δρόμο για την αμοιβαιοποίηση των χρεών στην ευρωζώνη, δηλαδή τη μεταφορά κεφαλαίων από τη Γερμανία προς τις αδύναμες οικονομικά χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και να στηρίξουν τις τράπεζές τους.

Σημειωτέον ότι η παρέμβαση Σόλτς λαμβάνει χώρα σε μία στιγμή που όλα δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία, η ισχυρότερη της Ευρώπης, οδηγείται σε ύφεση, με τη βιομηχανική παραγωγή να συρρικνώνεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο.  Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η βιομηχανική παραγωγή ήταν 4,3% χαμηλότερα, έναντι πρόβλεψης για αρνητική κίνηση κατά 2,9% και μετά τις απώλειες 3,9% του Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή Κομισιόν και ΔΝΤ υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τη γερμανική οικονομία. Η Ε.Ε. εκτιμά ότι θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% φέτος (η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 0,5%) και 1% το 2020, έναντι εκτίμησης για 1,4% που είχε κάνει η Κομισιόν τον Ιούλιο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από ανάπτυξη της τάξης του 0,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο, τώρα έχει μειώσει το σχετικό ποσοστό στο 0,5%.

Καμία δημοσίευση για προβολή