“Κόφτη” στο AirBnB θα βάλει η κυβέρνηση μετά τη δραματική μείωση των διαμερισμάτων προς ενοικίαση

Όριο στις διανυκτερεύσεις ανά έτος θέλει να βάλει η κυβέρνηση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς μειώνεται δραματικά ο αριθμός διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέλει να μπει όριο στις διανυκτερεύσεις ανά έτος, αλλά και στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να διαθέτει μέσω πλατφόρμας ενοικίασης τύπου Airbnb ο κάθε φορολογούμενος.

Η διάταξη, όπως έχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει πως:

1. Θα απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος

2. Κανένα ακίνητο δε θα επιτρέπεται να μισθώνεται για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου). Ειδικότερα για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο θα είναι οι 60 ημέρες.

3. Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 (ή 60, αντίστοιχα) ημέρες θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το συνολικό εισόδημά του από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.

Ήδη, τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, επεξεργάζονται την απόφαση, μαζί με τις όποιες βελτιώσεις ή προσθήκες κριθούν απαραίτητες, για να τεθεί σε ισχύ.

Οι περιορισμοί είναι πιθανόν να ισχύσουν μόνο για συγκεκριμένες περιοχές, όπου θα κριθεί πως πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, και όχι για ολόκληρη την Ελλάδα.

Τέλος η επιτροπή των υπουργείων θα κληθεί να διερευνήσει και το ενδεχόμενο περιορισμών στις επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις του θεσμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πλέον πάνω από τις μισές.

Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα το 2018

– Η αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων την περίοδο 2016-2017 αυξήθηκε από 1,4 δισ. σε 1,9 δισ. ευρώ το 2018.

– Πάνω από τις προβλέψεις είναι τα εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα, στα 180 εκατ. ευρώ το 2018 από 67 εκατ. το 2017.

– Τα Χανιά είναι η πόλη στην Ελλάδα με το υψηλότερο ποσοστό διαθέσιμων σπιτιών (95%) για βραχυπρόθεσμη μίσθωση.

– Μόλις 6% του συνολικού διαθέσιμου στοκ σπιτιών προς ενοικίαση διατίθεται για μακροχρόνια μίσθωση στη Ρόδο και την Κέρκυρα.

– Στο Ζάππειο σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό διαθέσιμων σπιτιών -92%- για βραχυπρόθεσμη μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας.

– Στις περιοχές Κουκάκι – Μακρυγιάννη 17% του συνολικού αποθέματος (147 σπίτια) διατίθεται για μακροχρόνια ενοικίαση

– Στον Κεραμεικό 255 σπίτια προσφέρονται για βραχυπρόθεσμη και 40 σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή