“Κοινωνική αγαθοεργία ή απάτη οι παροχές Τσίπρα” αναρωτιέται ο γερμανικός τύπος

Πενιχρό όφελος από τα προεκλογικά δώρα του Τσίπρα στους Έλληνες διαπιστώνει το πρώτο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης σε ρεπορτάζ με τίτλο «κοινωνική αγαθοεργία ή απάτη;».

«Στις αρχές Μαϊου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μειώσεις φόρων και έκτακτη καταβολή ποσών σε συνταξιούχους. Αλλά ο πληθυσμός ωφελείται ελάχιστα από τις υποσχεθείσες ελαφρύνσεις», σημειώνει στην ιστοσελίδα του.

«Η ιδέα του Αλέξη Τσίπρα ήχησε ευχάριστα. Ανακοίνωσε ότι όχι μόνον θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά ότι θα μειωθούν και οι φόροι σε αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με την κυβέρνηση εξοικονομήθηκαν 11,5 δις ευρώ, τα οποία τώρα επιστρέφουν υπό τη μορφή παροχών στο λαό. Ο Τσίπρας τα συνέδεσε με το κάλεσμα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της Κυριακής, αλλά και τις βουλευτικές τον Οκτώβριο. “Τώρα ήρθε η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας. Και γι’ αυτό ζητούμε στις 26 Μαϊου την ψήφο του ελληνικού λαού και αργότερα, στις εκλογές του Οκτωβρίου, την οριστική έγκριση για να μπορέσουμε να τα εφαρμόσουμε όλα”», αναφέρει το ρεπορτάζ.

WZ: «Προειδοποιήσεις Fitch για επιστροφή της κρίσης»

Η Wiener Zeitung αναφέρεται στο σάλο, ο οποίος δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την κυκλοφορία φωτογραφιών που δείχνουν τον έλληνα πρωθυπουργό με μαγιό «σε κότερο πάμπλουτης εφοπλιστικής οικογένειας». Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε κοινωνικές παροχές, ενώ την περασμένη Πέμπτη υποσχέθηκε 3.000 προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας σε δημόσια σχολεία και αυξήσεις 10%. «Τέτοιες αυξήσεις μόνο να ονειρεύονται μπορούν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα».

Η εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της άρθρο με τίτλο «Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί την Αθήνα για επιστροφή της κρίσης»: «Λίγο πριν τις ευρωεκλογές οι δανειστές θέλουν να αποφύγουν μια νέα αντιπαράθεση με την Αθήνα. Το ζήτημα των παροχών όμως θα βρίσκεται στις 13 Ιουνίου στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, όπου οι υπουργοί ενδέχεται να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων. Δεν αποκλείεται οι δανειστές να αναστείλουν τις ελαφρύνσεις του χρέους που σχεδιάζονται για το φθινόπωρο και να αρνηθούν το πράσινο φως στην πρόωρη αποπληρωμή των πιστώσεων του ΔΝΤ».

Πηγή: Deutche Welle

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ