Δανειστές: “Λευκός καπνός” στο Eurogroup, “πάρτι με ούζα” για το χρέος και σφιχτή εποπτεία

Λευκό καπνό στο Eurogroup, συμφωνία για το χρέος, γλέντι με ούζα για να το γιορτάσουμε, αλλά και σκληρή με τα – μνημονιακή εποπτεία βλέπουν οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι των δανειστών.

Τόσο ο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο Χανς Φάιλμπριφ επικεφαλής του EuroWorkingGroup θεωρούν βέβαιο ότι θα βγει “λευκός καπνός” στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης.

Η βεβαιότητα αυτή εκφράζεται την ίδια στιγμή κατά την οποία η γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” δημοσιεύει δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι εάν δεν διευθετηθεί το θέμα του χρέους δεν μπορεί να υπάρχει πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματαγορές.

Η Λαγκάρντ έβαλε το χέρι της

Οικονομικοί παράγοντες συνδέουν ευθέως την τροπή αυτή όσον αφορά την ρύθμιση του χρέους με την αποκάλυψη της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την στήριξη της Ελλάδας, αλλά απομένει μόνο η τελική φόρμουλα παραμονής του.

Ορισμένοι, μάλιστα, κάνουν λόγο και για “πόντους” που δίνει στην Αθήνα η συμφωνία Τσίπρα -Ζάεφ  που διαμορφώνει νέες σχέσεις της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

“Θα κάνουμε γιορτή για  το χρέος με ούζο”

“Στις 21 Ιουνίου θα έχουμε συνολική πρόταση για την Ελλάδα και θα κάνουμε γιορτή με ούζο για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο Χανς Φάιλμπριφ, ο Ολλανδός επικεφαλής του EuroWorkingGroup σε συνέντευξη που παραχώρησε στα διεθνή ΜΜΕ.

Ερωτηθείς για το αν φοβάται τυχόν “ατύχημα”, είπε: “Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μην πάνε καλά, ωστόσο δεν θέλω να τους αναφέρω. Δεν μου αρέσει να είμαι απαισιόδοξος. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιβιώσει στην επόμενη οικονομική κρίση”.

Ο Χανς Φάιλμπριφ περιέγραψε με σαφήνεια τι θα συμπεριλαμβάνει η συμφωνία που θα συζητηθεί στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα:

  1. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  2. Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
  3. Μεταμνημονιακή περίοδος και εποπτεία
  4. Ύψος δόσης και εκταμίευσή της
  5. Ύψος για το “μαξιλαράκι” ρευστότητας”

Πάντως, πριν από τους υπουργούς, το κείμενο θα συζητηθεί σε ένα EuroWorkingGroup που θα γίνει “πολύ κοντά στις 21 Ιουνίου”, συμπλήρωσε. Τότε θα είναι έτοιμη και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους των Ευρωπαίων πιστωτών, πάνω στην οποία θα βασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

“Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις”

[more]

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα χρειάζεται να ζητήσει, κατά τη γνώμη του, πιστοληπτική γραμμή στήριξης ήταν σαφής ότι η απόφαση είναι της ελληνικής πλευράς και δεν το προβλέπει ότι θα ζητηθεί.  Πρόσθεσε ακόμη, απηχώντας τις πάγιες απόψεις που έχουν οι Ευρωπαίοι δανειστές ότι “Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία και να έχει πολιτική σταθερότητα”  μετά το πρόγραμμα.

Τι λένε Τσακαλώτος και Ρέγκλινγκ

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην “Die Zeit” εξήγησε το πόσο σημαντική είναι η ρύθμιση του χρέους για την Ελλάδα και τη μετέπειτα πορεία της, σημειώνοντας ότι αν δεν διευθετηθεί το θέμα δεν μπορεί να υπάρχει πρόσβαση στις χρηματαγορές.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δε θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές» σημείωσε ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος.

Κλ. Ρέγκλινγκ: Ενισχυμένη εποπτεία

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, σε ομιλία του στο πλαίσιο δείπνου για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε τη αισιοδοξία του για συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, σκιαγραφώντας ένα ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας για τη συνέχεια.

Αναφορικά με το μεταμνημονιακό τοπίο τόνισε ότι «ο δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σοφία για τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» ενώ επισήμανε ότι θα ήταν επιπόλαιο να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος». Και κατέληξε:

“Αλλά καθώς η Ελλάδα απαιτεί σαφώς περισσότερη ελάφρυνση χρέους σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα θα είναι πιο σφιχτή και περισσότερο ολοκληρωμένη“.

[/more]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή