"Μεταβάλλεται το επενδυτικό κλίμα" γράφει η Wall Street Journal - "Τα χειρότερα πέρασαν στην Ελλάδα".

Παρά τα (πρόσκαιρα;) σκαμπανεβάσματα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που ακολουθούν τις αναταραχές στις διεθνείς Αγορές, η Wall Street Jurnal (WSJ) κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά και συνδέει τις εξαιρετικές επιδόσεις της με την προσμονή αρχικά της κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα και την επικράτηση, στη συνέχεια, του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και σημειώνει ότι ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 35% από τέλος του 2018 μπαίνοντας σε τροχιά για την καλύτερη επίδοση από το 1999, ενώ αποτελεί την καλύτερη απόδοση μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη.

Αυτό κατά τη WSJ είναι η  καλύτερη επίδοση των δύο τελευταίων δεκαετιών και οφείλεται στην αισιοδοξία των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει την λιτότητα και να ξαναζωντανέψει την οικονομία της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από τον περασμένο μήνα και οι επενδυτές περιμένουν να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των επενδύσεων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σημειώνει η εφημερίδα.

Πως ξεκίνησε το ράλι στο Χρηματιστήριο

Το ράλι, όπως παρατηρεί η Wall Street Journal, ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε να χάνει την δημοφιλία του και οι επενδυτές ξεκίνησαν να «τιμολογούν» μια νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές.

Η μεταβολή στο επενδυτικό κλίμα – που αποτυπώνεται από την αύξηση του σχετικού δείκτη προσδοκιών για τα μελλοντικά κέρδη στο ΧΑ στις 14,1 μονάδες έναντι 10,4 μονάδων που ήταν στο τέλος του 2018 – σηματοδοτεί μια απότομη μεταβολή για τις ελληνικές μετοχές, σημειώνει η WSJ.

Εκεί που διαπραγματευόντουσαν με discount σε σχέση με τον Stoxx Europe 600, πλέον διαπραγματεύονται με premium. «Φαίνεται ότι πλέον οι επενδυτές – τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι – έχουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ioannis Kokkoris της Queen Mary University στο Λονδίνο.

«Υπήρξε ένα σημείο καμπής για το επενδυτικό», σχολίασε στην εφημερίδα ο Giuseppe di Mino της Amber Capital προσθέτοντας πως «θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τελικά θα κάνουν από αυτά που λένε ότι θα κάνουν». Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Amber Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,5 δις. δολαρίων, επενδύει σε ελληνικές εταιρείες. Αυτή τη στιγμή διαθέτει ποσοστό κάτω του 2% στον ΟΠΑΠ, αλλά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης της έκθεσής της στην Ελλάδα αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Ελληνικός δείκτης είναι 84% πιό χαμηλά από το 2007

Σημειώνεται πάντως ότι ο ελληνικός δείκτης εξακολουθεί να είναι 84% χαμηλότερα από τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2007, ενώ η οικονομία έχει συρρικνωθεί σχεδόν 25%. «Οι προοπτικές της οικονομίας επίσης παραμένουν σκοτεινές, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φορολογικούς συντελεστές που καταπνίγνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η γραφειοκρατία και το αργοκίνητο νομικό σύστημα λειτουργούν ως εμπόδιο στις επενδύσεις» προειδοποιεί η εφημερίδα.

Σημείωνει δε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Αργεντινή θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάθεση των επενδυτών. Ωστόσο, «η άνοδος του συντηρητικού κόμματος του κ. Μητσοτάκη κάνει πολλούς επενδυτές να πιστεύουν ότι τα χειρότερα πέρασαν» στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών και η East Capital, η οποία επενδύει σε ελληνικές τράπεζες. Όσοι πάλι αποφεύγουν τον τραπεζικό κλάδο, κοιτάζουν προς εταιρείες που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από πιθανή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Για παράδειγμα η Aberdeen Standard Investments αγοράζει μετοχές των Jumbo, Σαράντης, Fourlis. Άρχισε τις επενδύσεις πριν από περίπου δύο χρόνια και τώρα οι τοποθετήσεις της ανέρχονται στα 7,5 εκατ. δολάρια.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ